Foto: Guliver Image/Ilustracija

Znate li što su papatači: ‘Sve ih je više, kraj njih se čak i zaželim komaraca’

Autor: M.P.

“Jeste li uočili veću količinu papatača ovo ljeto?”, pitao je jedan korisnik Reddita. Kaže, za one koji ne znaju, to su iritantni kukci, opisuju ih kao manje verzije komaraca. “Ja i par ljudi već komentiramo kako nam se stvaraju ubodi koji svrbe neopisivo, a nigdje nema komaraca u tom trenu. Čak ulaze i u stanove koje imaju mreže protiv komaraca na prozorima”, požalio se.

U komentarima mu potvrđuju da se uistinu radi o iznimno nesnosnim životinjicama. “Ufff, kraj njih se zaželim komaraca. Uglavnom se razmnožavaju na vlažnom, redovito prskaj kupaonu”, poručuju mu. “Ima ih već godinama”, dodaju.

Papatači su kukci koji pripadaju redu muha, dvokrilaca iz porodice Psychodidae. To su sitni, komarcima slični, krilati kukci, žućkaste boje i pokriveni gustim dugačkim dlačicama. Ime im dolazi od talijanskih riječi pappa (jedi) i taci (šuti), što je aluzija na nečujni let i sisanje krvi.

Foto: Screenshot/YouTube

Mogu proširiti opasnu bolest

Usni su im organi prilagođeni bodenju. Mužjaci papatača hrane se isključivo biljnim sokovima, dok samo ženke sišu krv i time šire bolest. Ličinke im žive na vlažnim mjestima i u otpadu. Razvoj u odrasla kukca traje oko 40 dana.

Neugodno bode groznični papatač (Phlebotomus papatassi), koji ubodom prenosi uzročnike lišmenijaze i papatači-groznicu, a osobito je raširen u južnim područjima od Sredozemlja do Indije.

U Hrvatskoj je bolest prisutna u najjužnijim županijama i najčešće se manifestira kao kožna lišmanioza, dok je teži oblik bolesti u Hrvatskoj vrlo rijedak. Osim kod ljudi, bolest predstavlja poseban problem kod pasa.

Srbijom se širi zarazna bolest koja može imati ozbiljne posljedice: Provjerite koji su simptomi







Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.