Foto: Ilustracija/Guliver images/Pixabay

Znate li kako prepoznati ‘tihog ubojicu’: Mnogi zanemaruju ove simptome, a mogu dovesti i do smrti

Autor: B. D.

Hiperkolesterolemija, odnosno povišeni kolesterol, u medicinskom žargonu poznata je i kao tihi ubojica. To je stanje pri kojem se u krvi nalazi previše masne tvari, to jest kolesterola. Ovo stanje s vremenom povećava vjerojatnost za razvijanje drugih ozbiljnih zdravstvenih problema, poput moždanih i srčanih udara.

Nakupljanje kolesterola može blokirati arterije, što sprječava pravilno protjecanje krvi. To predstavlja značajan rizik za kardiovaskularne bolesti koje uzrokuju gotovo 18 milijuna smrti godišnje diljem svijeta.

Zabrinjavajuće je to što mnogi često ne primijete simptome povišenog kolesterola, odnosno ne povežu ih s ovim opasnim stanjem, prenosi Express. Većina ljudi postane svjesna da im je zdravlje ugroženo tek nakon što liječnici provedu testovi zbog neke druge situacije.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Šest simptoma periferalne arterijske bolesti

Prema Nacionalnoj agenciji za zdravlje Velike Britanije (NHS) visoki kolesterol obično ne uzrokuje vidljive simptome te je za njegovo otkrivanje potreban krvni test. Međutim, postoje određeni alarmantni znakovi koji bi mogli biti ključni ako se primijete rano. Jedan takav pokazatelj je razvoj stanja zvanog periferalna arterijska bolest (PAD).

PAD je rašireno stanje u kojem masne naslage u arterijama ometaju opskrbu krvi u mišićima nogu  što ograničava cirkulaciju. Iako ne pokazuje uvijek simptome, periferalna arterijska bolest (PAD) može uzrokovati znakove koji se manifestiraju na nogama. NHS navodi šest takvih znakova, uključujući gubitak kose i čireve na stopalima.

Šest takvih znakova, kako ih navodi NHS, su bol u nogama, gubitak kose, utrnulost ili slabost, čirevi (otvorene rane) na nogama koji ne zacjeljuju, promjena boje kože na nogama, kao što je blijeda ili plava koža te atrofija mišića u nogama.

Foto: Pixababy

Znak ozbiljnog problema

“Simptomi PAD-a često se razvijaju polako, tijekom vremena,” pišu iz zdravstvene organizacije. “Ako se vaši simptomi brzo razvijaju ili naglo pogoršaju, to bi mogao biti znak ozbiljnog problema koji zahtijeva hitno liječenje.” Među tim znakovima, bol pri hodanju je najčešća.




Obično prestaje nakon nekoliko minuta odmora. Bol može varirati od blage do jake i obično se smiruje nakon što odmorite noge nekoliko minuta. “Obje noge su često pogođene istovremeno, iako bol može biti jača u jednoj nozi.”

Nutricionisti upozorili na popularni doručak: ‘Svi misle da je to zdravo, ali nije’




Savjeti za snižavanje razine kolesterola

Ostali simptomi PAD-a mogu uključivati sjajnu kožu i erektilnu disfunkciju. PAD također povećava rizik od koronarne bolesti srca. Ako ste zabrinuti zbog razine kolesterola, trebali biste se konzultirati s liječnikom. Za snižavanje razine kolesterola NHS preporučuje: jedenje manje masne hrane, zdravu uravnoteženu prehranu, više vježbanja, prestanak pušenja i smanjenje konzumacije alkohola.

Prema posljednjim informacijama oko 10,5 posto djece u Hrvatskoj ima povišeni kolesterol, što nas svrstava u sam vrh Europskih zemalja po tom pitanju. Povišeni kolesterol sve je veći problem u svijetu pa tako i u Lijepoj našoj. Uvid u razinu kolesterola u tijelu jasno ukazuje na važnost prehrane. Zaista, promjene u prehrambenim navikama mogu rezultirati smanjenjem kolesterola i poboljšanjem kvalitete masti u krvi.

Povišeni kolesterol velik je problem kod Hrvata: Ove namirnice vam mogu pomoći

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.