Foto: Guliver

Zapanjit će vas koje je voće najprljavije: Puno je pesticida, temeljito ga operite uz dva sastojka

Autor: F.F

Jagode su jedno od najomiljenijih voća iz nekoliko razloga. Njihov prirodno sladak, sočan i osvježavajući okus čini ih savršenim za konzumaciju samostalno ili u raznim jelima i desertima. Osim što su ukusne, jagode su bogate vitaminom C, vlaknima, antioksidansima i drugim važnim nutrijentima koji doprinose zdravlju. S obzirom na to da imaju nizak sadržaj kalorija, idealne su za one koji paze na prehranu.

Voće je ključni dio zdrave prehrane, ali nije sve voće jednako kad je riječ o ostatcima pesticida. Neke vrste, poput jagoda, mogu imati visoke razine ovih kemikalija, što zahtijeva dodatnu pažnju prilikom konzumacije.

Bobičasto voće, a posebno jagode, često je tretirano velikim količinama pesticida kako bi se zaštitilo od raznih štetnika i bolesti. Prema raznim izvješćima o sigurnosti hrane, jagode se redovito nalaze među voćem s najvišim razinama ostataka pesticida.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Tko bi rekao

Jagode imaju vrlo tanku i osjetljivu kožu, što otežava temeljito čišćenje. Pesticidi lako prodiru u kožu i ostaju u plodu, što znači da jednostavno pranje vodom možda neće biti dovoljno za uklanjanje svih kemikalija.

Dugotrajna izloženost pesticidima može biti povezana s različitim zdravstvenim problemima, uključujući poremećaje endokrinog sustava, neplodnost, te probleme s jetrom i drugim organima. Iako su pojedinačne količine pesticida u voću obično male, redovita konzumacija kontaminiranog voća može imati kumulativni negativni učinak na zdravlje.

Najbolji način da smanjite izloženost pesticidima jest konzumacija organski uzgojenih jagoda. Organski usjevi se ili ne tretiraju sintetičkim pesticidima ili ih koriste u minimalnim količinama. Ako ne možete nabaviti organske jagode, temeljito ih operite.

Ova namirnica moćna je u borbi protiv bolesti: Možete ju pripremiti na zanimljiv način




Kako ih oprati?

Za čišćenje jagoda i uklanjanje pesticida možete koristiti jednostavne sastojke koje već imate u kuhinji: soda bikarbona, sol i ocat. Prvo operite jagode, a zatim ih stavite u veliku zdjelu. Pomiješajte vodu i ocat u omjeru 3:1 (tri dijela vode i jedan dio octa), pa potopite voće u tu smjesu i ostavite ga da odstoji najmanje 30 minuta.

Nakon pola sata ocijedite jagode od vode i octa te ih isperite pod mlazom čiste vode. Zatim ih prelijte čistom vodom i dodajte žlicu soli i žlicu sode bikarbone. Ostavite ih da odstoje još oko 20 minuta prije temeljitog ispiranja pod mlazom vode. Tako ćete biti sigurni da su vaše jagode čiste i spremne za konzumaciju.




Foto: Pexels

Pokušajte kupovati jagode od lokalnih proizvođača za koje znate da koriste manje pesticida ili se pridržavaju prirodnijih metoda uzgoja. Lokalne tržnice i mali uzgajivači često su bolji izbor kada je riječ o smanjenju izloženosti pesticidima.

Iako su jagode ukusne i zdrave, važno je biti svjestan rizika povezanih s njihovim visokim sadržajem pesticida. Biranje organskih proizvoda, temeljito pranje i kupovina od pouzdanih lokalnih izvora mogu značajno smanjiti te rizike i omogućiti vam da i dalje uživate u ovom popularnom voću na siguran način.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.