Foto: Pexels

Za ovaj med tvrde da je 50 puta moćniji od običnog: Iznimno je zdrav, a košta kao suho zlato

Autor: F.F

Manuka med je vrsta meda koja se ističe svojim blago gorkim okusom i visokom cijenom. Proizvodi se od cvjetova grma manuka, koji cvjetaju samo četiri tjedna godišnje. Cijena ovog meda može doseći visoke razine zbog ograničenog vremenskog i prostornog kapaciteta proizvodnje, kao i zbog visokih koncentracija spoja metilglioksala, koji ga čini antibakterijskim i snažnim antioksidansom.

Manuka med ima mnoga ljekovita svojstva, uključujući antibakterijske i protuupalne učinke, te podršku imunološkom sustavu u borbi protiv infekcija. Preporučuje se umjereno korištenje ovog meda zbog njegove visoke koncentracije i snage.

Koristi se za poboljšanje probave, ublažavanje simptoma poput žgaravice i bolova u želucu, te za poticanje zacjeljivanja kože kod rana i opeklina.

Foto: Pexels

I Novak ga konzumira

Ponajbolji tenisač u povijesti Novak Đoković ne skriva da konzumira manuka med za koji se smatra da je nevjerojatno zdrav, ali i poprilično – skupocjen. Jedan je od najskupljih na svijetu te ima blago gorak okus. Njegova cijena kreće se od 100 do 130 eura za pola kilograma meda, odnosno oko 50-ak eura za 100 grama ovog tekućeg blaga.

Cijena manuka meda može varirati ovisno o razini MGO i drugim faktorima. Zbog ograničenog vremenskog razdoblja cvatnje grma manuka i složenosti procesa proizvodnje, manuka med spada među skuplje vrste meda na tržištu.

Ako pijete lijekove za srce ili tlak, ne smijete jesti ovu voćku: ‘Terapija može postati otrov’




Osim što ga je komplicirano proizvesti, na cijenu utječu i njegova svojstva. Stručnjaci ističu kako je i do 50 puta bolji i zdraviji od običnog meda. Dodaju kako je jedna žličica manuka meda kao 50 žličica običnog meda. Preporučuje se dnevna doza od dvije do tri žličice, piše Mondo.

Važno je napomenuti da manuka med nije prikladan za sve. Osobe s alergijama na pčelinje proizvode, dijabetesom ili intolerancijom na glukozu trebaju ga izbjegavati. Također se ne preporučuje djeci mlađoj od godinu dana.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.