Foto: Pexels

Vodoinstalater otkrio grešku koju svi rade u kuhinji: Može vas koštati stotine eura

Autor: F.F

 

Masnoće i ulja koje često bez razmišljanja ulijemo u sudoper mogu uzrokovati ozbiljna začepljenja cijevi, stvarajući vam veće probleme nego što biste imali da ih pravilno odložite. Da biste zaštitili svoj vodovodni sustav, slijedite savjete stručnjaka.

Ponekad zbog nedostatka vremena ili energije, ulja i masnoće nakon kuhanja završavaju u sudoperu. Vodoinstalater Tom Watts za The Mirror je istaknuo kako to nije samo prijetnja za vaše cijevi, već može oštetiti i sudoper.

“Masnoće i ulja koja se nakupljaju u odvodima kuhinje stvrdnjavaju se i stvaraju čepove, što ugrožava vaš sudoper i kuhinjske uređaje”, upozorio je Watts.

Foto: Unsplash/Ilustracija

Kako očuvati sudoper?

Umjesto da ulijevate ulje i mast u sudoper, sakupite ih u posebne posude i odložite u za to namijenjene spremnike za otpadno ulje. Kako biste izbjegli oštećenje vodovodnog sustava, slijedite ove tri ključne preporuke vodoinstalatera.

Koristite cjedilo ili filter za sudoper

Većina kuhinjskih sudopera dolazi s osnovnim cjedilom koje sprječava prolazak velikih komada hrane ili masnoće u odvod. No, postavljanje većeg i učinkovitijeg cjedila dodatno će smanjiti rizik od začepljenja.




Ostatke hrane bacite u kantu

Iako je možda primamljivo oprati sitne ostatke hrane izravno u sudoper, čak i najmanji komadići mogu s vremenom izazvati začepljenja. Stoga, bacajte ostatke hrane u kantu za smeće kako biste izbjegli nakupljanje u odvodima.

Većina radi ovu pogrešku kada zamrzavaju mljeveno meso: Na jedno treba posebno obratiti pažnju




Redovito čišćenje

Redovito čistite cijevi

Ako primijetite da vaš odvod sporije radi, isperite ga mješavinom sode bikarbone i octa. Ova kombinacija pomaže razgraditi nakupljenu masnoću i sprječava daljnja začepljenja.

Pridržavanjem ovih jednostavnih savjeta, možete izbjeći mnoge probleme s vašim kuhinjskim odvodima i osigurati dugotrajnu funkcionalnost vašeg vodovodnog sustava.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.