Foto: Tonci Plazibat / CROPIX

Većina ljudi ne shvati da ih je ‘lupio’ toplinski udar: Obratite pažnju na ovo kada ste na WC-u

Autor: F.F

Ovog će tjedna temperature dosezati opasno visoke razine, što povećava rizik od dehidracije i toplinskog udara, stanja koja mogu biti smrtonosna. Dr. Juha Heino, liječnik obiteljske medicine, za finski portal Ilta-Sanom objasnio je da se dehidracija može razvijati postupno, s početnim simptomima kao što su gubitak apetita, slabost, mučnina, proljev i konfuzija.

“Postupna dehidracija smanjuje znojenje, što je opasno jer znojenje pomaže u hlađenju tijela. Kad tijelo nema dovoljno tekućine, znojenje prestaje, što rezultira suhom kožom”, rekao je dr. Heino.

Ako dehidracija ostane neliječena, može dovesti do toplinske iscrpljenosti, a u najgorem slučaju i do toplinskog udara. Toplinsku iscrpljenost karakteriziraju slabost, jaka žeđ i glavobolja, a blaži oblici mogu se liječiti unosom vode i pronalaskom hladnijeg mjesta.

Foto: Paun Paunovic / CROPIX

Pijte vodu, ali ne pretjerujte

“Kada tijelo više ne može regulirati svoju temperaturu, ona može porasti iznad 40 stupnjeva. Simptomi mogu uključivati mučninu, plitko disanje i zbunjenost, uz slab puls. Koža može postati suha i crvena. U najgorem slučaju, toplinski udar može dovesti do gubitka svijesti”, dodao je dr. Heino.

Ako sumnjate da vi ili netko drugi ima toplinski udar, odmah zovite hitnu pomoć jer je to hitno stanje koje ugrožava život. Dr. Anna-Mari Hekkala preporučuje promatranje boje urina kako biste pratili razinu hidratacije tijela.

Popularne face koriste ovaj napitak kako bi si olakšali velike vrućine: Najkorisniji je ljeti




“Ako je urin taman i ima ga malo, trebate se rashladiti i piti vodu”, savjetuje. No, važno je ne pretjerivati s unosom vode, jer prekomjeran unos može dovesti do hiponatrijemije, odnosno trovanja vodom, što je rijetko stanje.

Osjećaj žeđi je obično dobar pokazatelj potrebe za tekućinom. Prema Američkoj nacionalnoj akademiji znanosti, inženjerstva i medicine, adekvatan dnevni unos tekućine iznosi 3,7 litara za muškarce i 2,7 litara za žene, što uključuje vodu, druga pića i hranu bogatu vodom, poput voća i povrća. Tijekom vrućih dana, dnevna potreba za tekućinom može se povećati za oko jednu litru.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.