Foto: Pexels

Uz samo jedan sastojak koji ima svaka kuhinja otkrijte jesu li rajčice i krastavci puni pesticida

Autor: F.F

Pesticidi su ključni alati u poljoprivrednoj praksi za zaštitu usjeva od štetnika i bolesti. Oni igraju vitalnu ulogu u osiguravanju visokih prinosa i očuvanju kvalitete povrća. Međutim, njihova upotreba nije bez kontroverzi zbog potencijalnih štetnih utjecaja na okoliš, ljudsko zdravlje i ekosustave u cjelini.

Kada kupujete rajčice i krastavce, važno je osigurati da su sigurni za konzumaciju i da nisu kontaminirani pesticidima. Postoji jednostavan kućni trik koji možete isprobati kako biste provjerili je li voće bilo izloženo pesticidima. Uz ovaj trik možete vidjeti kako ‘stoji’ vaše povrće.

Temeljito ih operite rajčicu ili krastavac pod tekućom vodom kako biste uklonili prljavštinu i površinske ostatke koji se znaju naći na povrću kada se izvlači iz zemlje i skuplja.

Foto: Pixabay

Sjajan trik

Pripremite pastu od sode bikarbone i vode: U maloj posudi stavite jednu čajnu žličicu sode bikarbone, a zatim dodajte dovoljno vode da dobijete pastu. Dobro promiješajte da se soda bikarbona potpuno otopi. Nanesite pastu koju ste dobili na rajčicu ili krastavac. Koristite prst ili kist kako biste ravnomjerno nanijeli pastu na cijelu površinu voća ili povrća.

Pričekajte nekoliko minuta. Ostavite pastu na površini rajčice ili krastavca oko 5-10 minuta. Tijekom tog vremena, soda bikarbona će reagirati ako su na površini prisutni pesticidi. Isperite pod vodom. Nakon nekoliko minuta, isperite rajčicu ili krastavac pod mlazom vode kako biste uklonili pastu i sve ostatke.

Stručnjaci otkrili savršenu tjednu dozu jaja: ‘Pojedete li više, mogli bi osjetiti posljedice’




Promatrajte rezultate. Ako su rajčica ili krastavac bili izloženi pesticidima, može doći do promjene boje ili teksture na mjestima gdje ste nanijeli pastu. Čist i neprskani proizvod neće pokazivati nikakve znakove reakcije, piše Najžena.

Ovaj jednostavan trik može vam pomoći da osigurate da voće i povrće koje konzumirate bude što sigurnije i zdravije.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.