Foto: Nera Simic / Nikola Vilic / CROPIX

Tijekom toplinskog vala ovo s prozorima nikako nemojte raditi: Loše utječe na zdravlje

Autor: M.P.

Kada temperatura vani raste, a nemate klimu, mnogi se pitaju je li bolje prozore držati širom otvorenima ili pak zatvorenima cijeli dan. Neki kažu da je dobro otvoriti prozore i pustiti što više zraka u prostoriju, a drugi smatraju da je bolje zatvoriti ih ako se želite zaštititi od nesnosnih vrućina.

Postavlja se pitanje je li štetno da nam prozori budu zatvoreni cijeli dan. Istraživanja pokazuju da se kvaliteta zraka, posebno u manjim prostorima, brzo pogoršava. U istraživanju koje je ispitivalo kvalitetu zraka u spavaćoj sobi u većini slučajeva izmjerene razine CO2 značajno su premašile preporučene vrijednosti. U nekim slučajevima bile su i do 75 posto veće.

Loša kvaliteta zraka ne utječe samo negativno na san već i dodatno narušava opće zdravlje, radnu efikasnost i koncentraciju. Istraživači s Njujorškog medicinskog sveučilišta proučavali su dvije posljednje stavke. Okupili su 24 zdrave odrasle osobe u zatvorenoj prostoriji i testirali njihovu sposobnost za donošenje odluka na različitim razinama koncentracije ugljikovog dioksida. Analizom dobivenih rezultata, otkrili su da visoka razina značajno usporava misaone procese dobrovoljaca. Naravno, u zraku postoje brojni zagađivači, a veća vlažnost zraka čini toplinu još neugodnijom, što također može otežati održavanje koncentracije.

Foto: Nera Simic / CROPIX

Što se najčešće preporučuje na vrućini?

Zbog svega navedenog važno je da kuća ili stan budu dobro provjetreni čak i kada temperature porastu. Zatvaranje prozora i spuštanje roleta tijekom cijelog dana poželjno je samo kada nitko nije kući.

Ako pak provodite veći dio dana u svom domu, većina stručnjaka preporučuje da se prozori otvaraju nekoliko puta dnevno (najmanje po 5 minuta) čak i kada je vani jako toplo. Idealno je napraviti propuh i nakon toga odmah zatvorite prozore da biste se zaštitili od vrućine.

Kada nas zahvati toplinski val, optimalno je provjetravati u ranim i još hladnim jutrima i u kasnim večernjim satima, ali i tijekom noći. U ostalim periodima poželjno je da prozori budu zatvoreni, posebno oni koji su izloženi direktnoj sunčevoj svjetlosti, piše Aktivni.si.

Ljudi nisu svjesni što toplinski val može napraviti mozgu: Evo kako ga pravilno zaštititi







Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.