Foto: Wikipedia

Tesla jednu namirnicu nikada nije konzumirao: Hrvati je obožavaju, a on je tvrdio da je nezdrava

Autor: F.F

Nikola Tesla, jedan od najistaknutijih znanstvenika u povijesti, dobro je poznat po svojim revolucionarnim doprinosima području elektrotehnike i fizike. Njegova genijalnost obilježila je 19. i 20. stoljeće, a mnogi su upoznati s njegovim likom i djelom. Tesla je pionir u području bežične komunikacije, razvio je sustav izmjenične struje koji je temelj moderne elektroenergetike te je patentirao mnoge izume koji su promijenili svijet.

Među njegovim najpoznatijim izumima su polifazni sustav izmjenične struje (AC), Teslin transformator, Teslin oscilator, Teslin indukcijski motor, bežična telegrafija te Teslin kalem. Njegovi izumi su imali dubok i trajan utjecaj na suvremenu znanost i tehnologiju te su oblikovali temelje modernog elektroenergetskog sustava, komunikacijskih tehnologija i mnogih drugih područja.

O Tesli se znaju brojne stvari te se njegov život iz temelja istraživao i promatrao. No, mnoge je uvijek zanimalo, kako se Nikola Tesla hranio i što je favorizirao za svakodnevni obrok?

Foto: Pexels

Najviše voća i povrća

Prehrana Nikole Tesle bila je uglavnom bazirana na voću i povrću. Prema različitim izvorima, Tesla je vjerovao da mu takva prehrana povećava energiju i poboljšava mentalne sposobnosti. Jednom je izjavio: “Hrana je možda najvažniji faktor koji utječe na našu sposobnost razmišljanja i kreativnosti.”

Tesla je povremeno prakticirao post. Poznat po svojoj skromnosti i jednostavnoj prehrani, Tesla je vjerovao da kratki periodi posta čiste tijelo i um od toksina te poboljšavaju mentalnu jasnoću. Mnogi istraživači se slažu da je njegova skromna biljna prehrana igrala ključnu ulogu u održavanju njegove vitalnosti i mentalne oštrine.

Kad je riječ o dnevnom rasporedu obroka, Tesla je imao neobične prehrambene navike. Za doručak je obično konzumirao jednu do dvije šalice toplog mlijeka i nekoliko jaja. Imao je dva glavna obroka dnevno: doručak i večeru. Večera je uključivala povrće i juhu, a kao međuobrok često je jeo komadić sira i jabuku.

Liječnica otkrila koje piće treba najviše piti tijekom velikih vrućina: Nije riječ o običnoj vodi




To je izbjegavao

Tesla je izbjegavao meso, što je i potvrdio u intervjuu iz 1935. godine. Rekao je: “Gotovo potpuno izbjegavam meso. Uvjeren sam da će za manje od jednog stoljeća kava, čaj i cigarete izaći iz mode. Alkohol će se, međutim, i dalje koristiti jer on nije stimulans, već pravi eliksir života.”

Ova jednostavna, ali pažljivo odabrana prehrana, pomogla je Tesli da održi visoku razinu energije i mentalnu bistrinu tijekom svog života.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.