Foto: Vlado Kos / CROPIX

Stručnjak objasnio koje boje kupaćeg kostima treba izbjegavati: Ovo je posebno važno kod djece

Autor: M.P.

Boja kupaćeg kostima vašeg djeteta može utjecati na njegovu sigurnost na bazenu ili plaži. To tvrde stručnjaci za sigurnost u vodi koji su pomno istražili kako nijansa kupaćih kostima može utjecati na to koliko je dijete vidljivo pod vodom.

“Boja djetetova kupaćeg kostima može značajno utjecati na njihovu vidljivost u vodi, što je ključno u sprječavanju utapanja. Svijetle i kontrastne boje jasnije se ističu u odnosu na vodu, olakšavajući spasiocima i roditeljima da brzo uoče dijete, posebno u hitnim situacijama,” rekao je Bernard Fisher, direktor zdravlja i sigurnosti Američke udruge spasilaca, piše CNN.

“Ljudi bi trebali izbjegavati kupaće kostime u svijetloplavoj, sivoj ili zelenoj boji jer se mogu stopiti s vodom i okolinom bazena, što otežava uočavanje djeteta. Preporučamo svijetle i kontrastne boje kao što su neonsko žuta, narančasta, ružičasta i jarko crvena,” dodao je Fisher. “Ove su boje vrlo vidljive i pod vodom i na površini.

Foto: Ton Koene/VWPics, Guliver Images, Ilustracija

Spasilac: Jarke boje pomažu u traganju za djecom

O bojama kupaćih kostima ne govori se dovoljno u javnoj sigurnosti, rekao je Wyatt Werneth, obalni spasilac na Floridi i glasnogovornik Američke udruge spasilaca.

“Svijetla odjeća nešto je što smo identificirali kao nešto što čini razliku. Ako imate iste boje vode ili okoliša, uklopit ćete se”, rekao je Werneth dok je patrolirao Cocoa Beachom.

“Ovo se također odnosi na slučajeve s nestalom ili izgubljenom djecom. Jarke boje će nam pomoći da ih lociramo u okruženju bazena ili na plaži” rekao je. “Ako nose svijetle boje i ako prije toga slikate tu djecu, tada ćemo imati sliku i znati što tražiti. Dakle, možete nam pomoći – ne samo da se može spriječiti utapanje, nego se mogu spriječiti i slučajevi nestalih osoba.”

Liječnica otkrila koje piće treba najviše piti tijekom velikih vrućina: Nije riječ o običnoj vodi







Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.