Foto: Berislava Picek / CROPIX

Stručnjaci otkrili savršenu tjednu dozu jaja: ‘Pojedete li više, mogli bi osjetiti posljedice’

Autor: F.F

Jaja su odavno prepoznata kao nutritivna sila prirode, hvaljena zbog svojih izuzetnih zdravstvenih koristi i nevjerojatne svestranosti u kuhinji. Bogata proteinima, vitaminima i mineralima, jaja predstavljaju idealan izbor za doručak, ručak, večeru ili međuobrok. Njihova hranjiva vrijednost čini ih ključnim sastojkom u prehrani mnogih ljudi, od sportaša do onih koji jednostavno žele održati zdravu i uravnoteženu prehranu.

Osim što su zdrava, jaja su i iznimno ukusna. Njihova popularnost proizlazi iz mogućnosti pripreme na bezbroj načina – od klasičnih kajgana, omleta i kuhanih jaja, do sofisticiranih jela poput quichea i suflea. Bez obzira jeste li ljubitelj jednostavnih jela ili gurmanskih delicija, jaja se lako prilagođavaju svakom kulinarskom izazovu.

Ipak, poznato je i kako s jajima ne treba pretjerivati. Američki kardiolozi su proveli istraživanje i utvrdili da konzumacija do 12 jaja tjedno ne ugrožava zdravlje, izvještava Medical News Today.

Foto: Pexels

Umjereno je dobro

Takva količina jaja ne bi trebala značajno povisiti razinu kolesterola, koji je glavni rizik za kardiovaskularne bolesti. Kolesterol može začepiti arterije, ometajući protok krvi i potencijalno uzrokujući srčane i moždane udare.

Jaja su odličan izvor nemasnih proteina, fosfora, selena te vitamina A, B2, B5 i B12. Preporučuju se za doručak, posebno osobama koje žele smršavjeti. Destin Manson, pomoćnica urednika časopisa Health, provela je osobni eksperiment doručkujući dva jaja svaki dan tijekom mjesec dana.

Nutricionisti upozorili na popularni doručak: ‘Svi misle da je to zdravo, ali nije’




Nakon tog perioda, Manson je primijetila da joj je proteinski doručak pomogao da se dulje osjeća sitom, povećao joj je fokus i pažnju te smanjio umor. Također je primijetila da je počela piti više vode tijekom obroka.

Glavna prednost jaja je što sadrže lako probavljive proteine koji pomažu u povećanju mišićne mase, jačanju kostiju, održavanju moždanih funkcija, očuvanju tkiva, snižavanju krvnog tlaka i borbi protiv prekomjerne težine. Stručnjaci savjetuju konzultaciju s liječnikom kako biste osigurali da je konzumacija jaja sigurna za vaše specifične zdravstvene potrebe.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.