Foto: Ilustracija / Goran Mehkek / CROPIX

Srbijom se širi zarazna bolest koja može imati ozbiljne posljedice: Provjerite koji su simptomi

Autor: B. D.

Male boginje, poznatije kao ospice, i dalje su prisutne u Srbiji, a prema izvještaju Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” u posljednjem tjednu lipnja registrirano je 15 novih slučajeva, najviše u Beogradu i Novom Pazaru, prenosi Blic.

U Beogradu je do sada registrirano 88 slučajeva od početka epidemije u veljači, uključujući dva djeteta iz Republike Srpske. Među oboljelima je 27 necijepljene djece mlađe od šest godina, a sedmero je imalo upalu pluća. U Novom Pazaru, gdje je epidemija prijavljena u svibnju, dijagnosticirano je 23 necijepljene djece.

Male boginje su također zabilježene u Novom Sadu, Boru, Valjevu, Mionici, Vranju, Južnobanatskom okrugu, Nišu, Loznici i Krupnju. U Srbiji su na snazi pooštrene mjere epidemiološkog nadzora koje će trajati do isteka dvostruke inkubacije nakon posljednjeg slučaja. Virus se prenosi direktnim kontaktom s oboljelom osobom, putem zraka ili preko kontaminiranih predmeta. Inkubacija traje 7 do 18 dana.

Komplikacija može dovesti do smrti

Simptomi uključuju povišenu temperaturu, sekreciju iz nosa, kašalj i konjunktivitis, a nakon nekoliko dana dolazi do osipa i visoke temperature. Oboljela osoba je zarazna čak i prije pojave simptoma. Komplikacije su češće kod djece mlađe od 5 godina i odraslih starijih od 20 godina, uključujući upalu pluća, upalu srednjeg uha, dijareju, upalu mozga i gubitak vida. Svaki tisućiti bolesnik dobije upalu mozga, a kod te komplikacije dolazi do smrti.




Znate li kako prepoznati ‘tihog ubojicu’: Mnogi zanemaruju ove simptome, a mogu dovesti i do smrti

Srbija ni prošle godine nije postigla dovoljnu procijepljenost MMR cjepivom. Prošlogodišnja procijepljenost bila je 84,5 posto u drugoj godini života, a 91 posto prije škole, što je nedovoljno. Najniže vrijednosti procijepljenosti zabilježene su 2020. i 2021. godine, no tijekom 2023. procijepljenost se malo povećala, na 88 posto za prvu dozu i 86 posto za drugu dozu.




Primarijus dr. Slavica Maris naglasila je da je pandemija covida doprinijela padu procijepljenosti, ali je ovogodišnja epidemija utjecala na povećanje broja cijepljenih u Beogradu. Unatoč blagom poboljšanju, procijepljenost je i dalje ispod potrebnih 95 posto.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.