Foto: Pexels

Špinat sjajno utječe na zdravlje, ali liječnica upozorava: ‘Jedan tip ljudi mora paziti’

Autor: F.F

Špinat je lisnato povrće bogato hranjivim tvarima koje je cijenjeno zbog svojih brojnih zdravstvenih prednosti. Sadrži visoke razine vitamina A, C, K i folne kiseline, te minerala poput željeza, kalcija i magnezija. Osim što je niskokaloričan, špinat je poznat po svojoj sposobnosti da podržava zdravlje kostiju, očiju i kože.

Može se konzumirati svježi u salatama, kao dodatak smoothiejima ili kuhani kao prilog jelima. Kuhanjem se smanjuje njegov volumen, ali zadržava većinu svojih hranjivih tvari. Redovita konzumacija špinata može pomoći u regulaciji probave, smanjenju upala te održavanju općeg zdravlja srca i krvožilnog sustava.

Dijetetičarka Yaa Boakye iznosi da je sigurno jesti špinat svakodnevno, ali u umjerenim količinama, budući da pretjerana konzumacija može dovesti do prekomjernog unosa oksalata, što može pogodovati stvaranju bubrežnih kamenaca kod osjetljivih osoba, piše Parade.

Ilustracija/Pixabay

Koliko ga možemo jesti?

“Pretjerivanje sa špinatom može dovesti do prekomjerne konzumacije oksalata, što može doprinijeti stvaranju bubrežnih kamenaca kod osjetljivih osoba. Usprkos tome, za većinu bi bilo teško konzumirati špinat u prekomjernim količinama, budući da je špinat zbilja zasitan zbog visokog sadržaja vlakana”, rekla je Boakye. Otkrila je i kako dnevno možemo konzumirati šaku špinata dnevno.

Dijetetičarka Caroline Young ističe važnost opreza kod osoba koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi, jer špinat sadrži visoke razine vitamina K, koji može utjecati na zgrušavanje krvi.

Stiže prvi toplinski val ovog ljeta: Evo kako se zaštiti i zašto izbjegavati određene lijekove




Špinat također sadrži dijetalna vlakna koja podržavaju zdravu probavu i mikrobiom crijeva te jačaju imunološki sustav zahvaljujući visokom udjelu vitamina C. Dugoročna redovita konzumacija može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, kognitivnog pada, demencije te potaknuti zdrave kosti i bolji vid.

Ukratko, špinat je izuzetno koristan za zdravlje, ali je važno paziti na količine unosa kako bi se izbjegle moguće negativne posljedice.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.