Foto: Marko Todorov / CROPIX

Sami očistite svoj klima uređaj bez pomoći majstora: Mnogi zaborave na jednu važnu stvar

Autor: F.F

Mnogi se svojih klima uređaja sjete tek kada zavlada ljeto te visoke temperature. Hvataju se upravljači, pale se klime, ali potom šok – vaša klima ne radi, baš na najtopliji dan u posljednje vrijeme. S dolaskom ljeta, a osobito tijekom toplinskih valova, klima-uređaji postaju nezamjenjivi u domovima i uredima.

Kako bi osigurali optimalan rad i kvalitetu zraka, ključno je redovito čistiti i održavati klima-uređaje. Redovito čišćenje klima-uređaja prije ljeta je važno iz nekoliko razloga. Prvo, čist uređaj radi učinkovitije i troši manje energije, što snižava račune za struju.

Također, redovitim čišćenjem se sprječava nakupljanje prašine, plijesni i alergena, što poboljšava kvalitetu zraka u prostoriji. Održavanje uređaja čistim smanjuje rizik od respiratornih problema i alergijskih reakcija.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Održavanje je važno

Dezinfekcija filtera uklanja bakterije i mikrobe, čime se poboljšava higijena prostora. Redovito održavanje produžuje vijek trajanja klima-uređaja, čineći ga pouzdanijim i manje sklonim kvarovima. Sve ove prednosti čine redovito čišćenje klima-uređaja nužnim za optimalno funkcioniranje i zdraviju okolinu tijekom ljeta.

Stiže prvi toplinski val ovog ljeta: Evo kako se zaštiti i zašto izbjegavati određene lijekove

Za čišćenje klima-uređaja prvo ga isključite iz struje kako biste izbjegli nezgode. Vanjsku jedinicu očistite od prašine i otpada deterdžentom i vodom, a zatim osušite. Unutarnju jedinicu otvorite, izvadite filtere i operite ih toplom vodom i blagim deterdžentom. Nakon što se filteri osuše, vratite ih natrag.




Redovito čišćenje filtera ne samo da poboljšava kvalitetu zraka već i produžuje životni vijek uređaja. Dezinfekcija filtera s odgovarajućim sredstvom uklanja bakterije, plijesan i neugodne mirise. Nakon čišćenja, provjerite rad klima-uređaja i, ako primijetite probleme, kontaktirajte stručnjaka za servis.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.