Foto: Pexels

Psi imaju neočekivan utjecaj na vaše zdravlje: Smanjuju rizik od pojave opake bolesti

Autor: F.F

Istraživanja provedena u Japanu sugeriraju da posjedovanje psa, a ne mačke, može značajno smanjiti rizik od demencije kod starijih osoba za 40 posto. Znanstvenici s Tokyo Metropolitan Institute of Gerontology u Japanu otkrili su da je posjedovanje psa povezano s većom vjerojatnošću izlaska iz kuće, što rezultira većom društvenom interakcijom i, prema tome, vježbanjem mozga.

Ovo istraživanje sugerira da se briga o psu može povezati s održavanjem tjelesne aktivnosti i društvenog sudjelovanja, čak i u uvjetima poput pandemije COVID-19. Prema istraživanju provedenom na 11.194 starijih osoba u dobi između 65 i 84 godine, posjedovanje psa ima “supresivni učinak” na razvoj demencije, piše Daily Mail.

Foto: Pexels

Pravo su zlato

“Vlasnici pasa s navikom vježbanja i bez društvene izolacije imali su značajno manji rizik od onesposobljavanja demencije. Njega pasa može pridonijeti održavanju tjelesne aktivnosti, uključujući naviku vježbanja i društvenog sudjelovanja”, rekli su znanstvenici.

Mnoga stanja demencije, uključujući Alzheimerovu bolest, povezana su s abnormalnim nakupljanjem proteina u mozgu. Ali tjelovježba smanjuje to nakupljanje, a istovremeno održava odgovarajući protok krvi u mozgu i potiče rast i preživljavanje moždanih stanica.

Nemojte piti vodu na ovaj način: Uništavate imunitet, ali to nije jedini problem

Sudionici koji su redovito vježbali i nisu bili društveno izolirani imali su značajno manji rizik od demencije. S obzirom na rastući problem demencije u svijetu, ovo istraživanje ukazuje na potencijalne koristi posjedovanja psa u prevenciji ovog iscrpljujućeg stanja. Važno je napomenuti da rezultati naglašavaju važnost aktivnog sudjelovanja i brige za psa u ostvarivanju ovih prednosti.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.