Foto: Pexels

Proizvodi za njegu kose opasni su po zdravlje: Evo kako se zaštititi od štetnih utjecaja

Autor: F.F

Proizvodi za kosu koje koriste milijuni ljudi diljem svijeta mogu ih izložiti potencijalno opasnim kemikalijama, pokazuju najnovija istraživanja. Siloksani, umjetne kemikalije koje se koriste u kremama, uljima i sprejevima za dodavanje sjaja i glatkoće kosi, mogu uzrokovati neplodnost, hormonske neravnoteže i oštećenje jetre. Te kemikalije, derivati silikona, posebno su povezane s problemima nuspojava.

Znanstvenici sa Sveučilišta Purdue u Indiani otkrili su da proizvodi koji sadrže siloksane isparavaju i ispuštaju toksine u zrak, posebno kada se koriste s uređajima za visoke topline poput glačala ili pegle za kosu. Tijekom istraživanja, provedenog kroz niz eksperimenata, ispitanici su oblikovali kosu u zatvorenom prostoru, a zatim su znanstvenici mjerili razinu štetnih kemikalija koje su isparile tijekom korištenja ovih uređaja, piše Daily Mail.

Rezultati su pokazali visoku koncentraciju siloksana u zraku, no uključivanjem ventilatora smanjila se koncentracija tih kemikalija za 70 posto. Najproblematičnija kemikalija koju su pronašli u studiji je decamethylcyclopentasiloxane (D5 Siloxane), često prvi ili drugi sastojak u proizvodima za njegu kose.

Foto: Pexels

Evo kako si pomoći

Ova kemikalija, koja se već zabranjuje u mnogim zemljama Europske unije, pokazala se štetnom za dišne ​​puteve, jetru i živčani sustav u studijama na životinjama. Drugi siloksan, poznat kao D4, također pronađen u proizvodima za kosu, pokazao je da narušava endokrine žlijezde, uzrokujući poremećaje poput sindroma policističnih jajnika.

Nemojte piti vodu na ovaj način: Uništavate imunitet, ali to nije jedini problem

U istraživanju je istaknuto da osoba tijekom 20 minuta provedenih u uređivanju kose može udahnuti prosječno 17 miligrama siloksana. Ovo istraživanje objavljeno je u časopisu Environmental Science & Technology.




Zaključak studije naglašava važnost ventilacije ili korištenja pročišćivača zraka tijekom oblikovanja kose kako bi se smanjila izloženost tim kemikalijama koje mogu imati štetne učinke na zdravlje ljudi.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.