![](https://www.dnevno.hr/wp-content/uploads/2024/01/pexels-ba-tik-3754293-2-155x95.jpg)
Nutricionisti iznenadili tvrdnjom o popularnom doručku: ‘Svi misle da je to zdravo, ali nije’
Rajčice su omiljeno povrće mnogih ljudi zbog svog osvježavajućeg okusa i svestranosti u kuhinji. Mogu se jesti svježe, kuhane, kao sastojak salata, umaka, juha i mnogih drugih jela. Njihov slatko-kiseli okus savršeno nadopunjuje različite kulinarske kreacije, što ih čini neizostavnim dijelom mnogih recepata.
Uzgoj rajčica može biti izazovan, ali uz malo truda, svatko može uživati u vlastitim, domaćim plodovima. Potrebno im je dovoljno sunca, plodno tlo i redovito zalijevanje. Rajčice također trebaju podršku u obliku štapića ili rešetki kako bi se stabilno razvijale i proizvodile plodove. Redovito uklanjanje korova i zaštita od štetnika i bolesti ključno je za zdrav rast biljaka.
Iako zahtijevaju određenu pažnju i brigu, nagrada je svakako vrijedna truda. Nema ništa bolje od okusa domaće rajčice, koja je upravo ubrana iz vlastitog vrta, puno zrelija i aromatičnija nego kupovna. Osim što su ukusne, rajčice su i vrlo zdrave, bogate vitaminima i antioksidansima koji pridonose općem zdravlju.
Mnogi ljudi ne jedu rajčice dovoljno često, a postoje brojni razlozi zašto biste ih trebali uključiti u svoju svakodnevnu prehranu. Istraživanja su pokazala da likopen, prisutan u rajčicama, može spriječiti razvoj stanica raka, posebno raka prostate, želuca i debelog crijeva. Zanimljivo je da kuhana rajčica sadrži veću količinu likopena nego sirova rajčica, piše Oxford Academic.
Liječnik joj je dao tablete zbog bolova u leđima: ‘Sve je ubrzo postala prava noćna mora’
Rajčice su također bogate vitaminom C, koji djeluje kao prirodni antioksidans. Osim toga, sadrže vitamin A, željezo i kalij, koji su ključni za zdravlje živaca i održavanje normalne cirkulacije krvi. Vitamin K, prisutan u rajčicama, važan je za pravilno zgrušavanje krvi. Redovita konzumacija rajčica također će pomoći vašoj koži da ostane zdrava i sjajna.
Rajčice mogu smanjiti štetu uzrokovanu pušenjem jer sadrže kumarin i klorogensku kiselinu, tvari koje pomažu u neutralizaciji štetnih učinaka. Ako želite smršaviti, rajčice su odličan izbor. S niskim udjelom kalorija i visokim udjelom vlakana, pomoći će vam da se osjećate siti duže vrijeme.
Nutricionisti iznenadili tvrdnjom o popularnom doručku: ‘Svi misle da je to zdravo, ali nije’
Stomatologinja je otkrila najčešću grešku pri pranju zubi: ‘Od toga samo postaju sve žući’
Hrkanje u snu može biti znak kobnog stanja: ‘Rizik se gotovo udvostručava’
Ljudi s ovim čestim problemom ne bi smjeli jesti trešnje: ‘Mogu uzrokovati velike probleme’