Foto: Pexels

Pripremite rajčice na ovaj način osjetite sve blagodati: Sprječavaju nastanak stanica raka

Autor: F.F

Rajčice su omiljeno povrće mnogih ljudi zbog svog osvježavajućeg okusa i svestranosti u kuhinji. Mogu se jesti svježe, kuhane, kao sastojak salata, umaka, juha i mnogih drugih jela. Njihov slatko-kiseli okus savršeno nadopunjuje različite kulinarske kreacije, što ih čini neizostavnim dijelom mnogih recepata.

Uzgoj rajčica može biti izazovan, ali uz malo truda, svatko može uživati u vlastitim, domaćim plodovima. Potrebno im je dovoljno sunca, plodno tlo i redovito zalijevanje. Rajčice također trebaju podršku u obliku štapića ili rešetki kako bi se stabilno razvijale i proizvodile plodove. Redovito uklanjanje korova i zaštita od štetnika i bolesti ključno je za zdrav rast biljaka.

Iako zahtijevaju određenu pažnju i brigu, nagrada je svakako vrijedna truda. Nema ništa bolje od okusa domaće rajčice, koja je upravo ubrana iz vlastitog vrta, puno zrelija i aromatičnija nego kupovna. Osim što su ukusne, rajčice su i vrlo zdrave, bogate vitaminima i antioksidansima koji pridonose općem zdravlju.

Foto: Pexels

Čudesno povrće

Mnogi ljudi ne jedu rajčice dovoljno često, a postoje brojni razlozi zašto biste ih trebali uključiti u svoju svakodnevnu prehranu. Istraživanja su pokazala da likopen, prisutan u rajčicama, može spriječiti razvoj stanica raka, posebno raka prostate, želuca i debelog crijeva. Zanimljivo je da kuhana rajčica sadrži veću količinu likopena nego sirova rajčica, piše Oxford Academic.

Liječnik joj je dao tablete zbog bolova u leđima: ‘Sve je ubrzo postala prava noćna mora’

Rajčice su također bogate vitaminom C, koji djeluje kao prirodni antioksidans. Osim toga, sadrže vitamin A, željezo i kalij, koji su ključni za zdravlje živaca i održavanje normalne cirkulacije krvi. Vitamin K, prisutan u rajčicama, važan je za pravilno zgrušavanje krvi. Redovita konzumacija rajčica također će pomoći vašoj koži da ostane zdrava i sjajna.




Rajčice mogu smanjiti štetu uzrokovanu pušenjem jer sadrže kumarin i klorogensku kiselinu, tvari koje pomažu u neutralizaciji štetnih učinaka. Ako želite smršaviti, rajčice su odličan izbor. S niskim udjelom kalorija i visokim udjelom vlakana, pomoći će vam da se osjećate siti duže vrijeme.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.