Foto: Pexels

Popularne face koriste ovaj napitak kako bi si olakšali velike vrućine: Najkorisniji je ljeti

Autor: F.F

Nadolazeći dani donijet će iznimno visoke temperature te bi se takvo vrijeme trebalo ‘zadržati’ više dana. Uz uobičajene savjete poput izbjegavanja boravka vani tijekom najtoplijeg dijela dana, rashlađivanja prostorija i traženja hlada uz vodene površine, važno je voditi računa o utjecaju štetnih UV zraka koje mogu uzrokovati rak kože.

Postoje tvrdnje da zeleni čaj može smanjiti oštećenja stanica kože, pa bi dvije šalice dnevno mogle biti korisne. Stručnjaci iz Centra za unapređenje zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica ističu da je uz vodu, čaj jedno od najzdravijih pića koje može pomoći u preživljavanju tropskih vrućina, prenosi Najžena.

Tradicija korištenja biljnih čajeva za liječenje postoji u narodnoj medicini širom svijeta. Međutim, važno je znati koji čaj piti, kada, koliko često i koliko dugo, kako bi se izbjegle moguće štetne posljedice.

Foto: Unsplash/Ilustracija

Mnogi to prakticiraju

Poznate osobe poput Jessice Albe, Jennifer Aniston i Lady Gage redovito piju zeleni čaj i vjeruju da im donosi različite koristi. Jessica Alba pije smoothie od zelenog čaja za energiju, Jennifer Aniston koristi čaj za održavanje forme, dok Lady Gaga vjeruje da joj pomaže smanjiti stres.

Zeleni čaj je posebno koristan za kožu jer smanjuje proizvodnju sebuma, bori se protiv akni, zacjeljuje oštećenja od sunca i pomaže protiv podočnjaka i bora. Također je idealan ljetni napitak zbog svog hidratantnog učinka i nutritivnih svojstava.

Evo pet razloga zašto biste ovog ljeta trebali piti više zelenog čaja:

Ovu biljku ne doživljava baš nitko, a neki misle da je opasna: Zapravo je jedna od najzdravijih




Korisniji ljeti

Kofein: Iako sadrži manje kofeina od kave, zeleni čaj može vas održati budnima bez povećanja razine stresa. Kofein iz čaja, poznat i kao tein, djeluje sporije i duže zbog vezanja za tanine.

Metabolizam: Zeleni čaj ubrzava sagorijevanje masti i potiče metabolizam zahvaljujući sastojku ECGC i prisutnosti kofeina.




Antioksidansi: Visoka razina antioksidansa pomaže u smanjenju rizika od raka, podržava zdrave stanice i pomaže u čišćenju organizma od slobodnih radikala.

Mnogi ovi biljku sade kao ukras, a nisu svjesni koliko je opasna: ‘Ruši zidove i ograde’

Puno je prednosti

Opuštanje: Teanin u zelenom čaju ima umirujući učinak. Za maksimalno opuštanje, pripremajte čaj s vodom koja nije prokuhana i dodajte nekoliko kapi limuna.

Ostale zdravstvene dobrobiti: Iako zeleni čaj nije čudotvoran lijek, njegov sastav pruža brojne zdravstvene prednosti koje su znanstveno potvrđene.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.