Znate li što su papatači: ‘Sve ih je više, kraj njih se čak i zaželim komaraca’
Pitali ste se koja je tajna margarina, je li zdrav ili nije? Zajedno sa stručnjacima razbijamo sve mitove!
Iako margarin često smatramo jeftinom i nezdravom zamjenom za maslac, stručnjaci se s tom konstatacijom ne slažu.
Nedavno smo pisali o margarinu, njegovu načinu proizvodnje te kako su u gotovom proizvodu, odnosno margarinu sadržane opasne kemikalije, a radi provjere točnosti tih navoda, razgovarali smo i sa Zvijezdinim stručnjacima koji su još davne 1956. godine proizveli prvi margarin.
Evo kako oni objašnjavaju ulogu margarina te razbijaju mitove o njemu.
“O margarinu vlada niz mitova, a mitovi proizlaze iz nedovoljne informiranosti pa se on godinama neopravdano nalazi na lošem glasu.
Margarin je prirodna namirnica koja nastaje miješanjem biljnih ulja i masti te vode, a nastao je kao biljna alternativa maslacu. Margarin ne sadrži životinjske masnoće i u sastavu su mu dobre masti i vitamini topivi u mastima pa ima važno mjesto u uravnoteženoj prehrani.
Margarin je bogat nezasićenim masnim kiselinama koje se smatraju dobrim masnoćama jer pomažu u reguliranju kolesterola u krvi, stabilizaciji srčanog ritma te kod upalnih procesa.
Margarin ne sadrži kolesterol jer je biljnog podrijetla. Riječ je o namirnici koja se preporučuje kao dio uravnotežene prehrane, kao i osobama koje su osjetljive na gluten.
U Hrvatskoj je jedini proizvođač margarina Zvijezda, koja je margarin prvi put predstavila 1956. godine. Margarin je brzo zaslužio povjerenje domaćica diljem zemlje i do danas ostaje neizostavna namirnica za pripremu kolača, a koristi se još i za pečenje i prženje.
Margarin u prosjeku sadrži do 10 sastojaka koji su svima poznati i koji se u različitim kombinacijama pojavljuju u brojnim drugim namirnicama. Zanimljivo je da sladoled sadrži sve sastojke koje sadrži i margarin.
Margarin je obogaćen vitaminima A,D i E te je načinjen od samo nekoliko sastojaka – ulja, vode, emulgatora koji je nužan za stabilnost proizvoda (najčešće su to prirodni emulgatori– monogliceridi i digliceridi masnih kiselina koji su prirodni sastojci svih ulja i masti).
U sastavu margarina nalaze se i sol, prirodni konzervansi, limunska kiselina koja regulira kiselost i djeluje kao prirodni antioksidans te beta karoten (što je zapravo provitamin A) koji služi kao bojilo.
Osnovni sastojci u margarinu su:
- ulje, najčešće ulje repice, suncokreta te sojino i palmino ulje
- voda
- emulgator nužan za stabilnost proizvoda (tu ulogu najčešće igraju prirodni emulgatori: monogliceridi i digliceridi masnih kiselina (E 471))
- sol
- prirodni konzervansi
- limunska kiselina koja regulira kiselost i djeluje kao prirodni antioksidans
- beta karoten koji služi kao bojilo
U Hrvatskoj, jedini je proizvođač margarina Zvijezda koja ga proizvodi još od 1956. godine.
U proizvodnji margarina Zvijezda koristi pomno odabrane sirovine visoke kvalitete. Prateći svjetske trendove u proizvodnji hrane, Zvijezda na hrvatsko i inozemno tržište plasira proizvode sa smanjenim udjelom masnoće i Zvijezdini margarini već više od deset godina ne sadrže transmasne kiseline.
Zvijezda je, naime, još 2003. započela aktivnosti smanjivanja udjela transmasnih kiselina u svojim proizvodima, a 2007. su hidrogenirane masti (transmasti) potpuno izbačene. Time se sadržaj transmasnih kiselina sveo na manje od 0,5% trans izomera na 100 grama proizvoda, što je uobičajena vrijednost u svim uljima i mastima.
Ukratko o povijesti margarina
Margarin je nastao krajem 19. stoljeća kao odgovor na nestašicu životinjskih masnoća, a razvoj je potaknuo Napoleon III. kada je raspisao nagradu za onoga tko pronađe kvalitetnu zamjenu za maslac. Zbog ratnih uvjeta, do maslaca se teško dolazilo, bio je skup i brzo se kvario pa je Napoleon III. odlučio nagraditi onoga tko proizvede zamjenu maslacu koja će biti manje kvarljiva i jeftinija.
Nagradu je dobio Hippolyte Mège-Mouriès iz Francuske, koji je margarin proizveo 1869. godine.
Proizvođači margarina otad su radili na razvoju proizvoda kako bi pronašli pogodne teksture namaza te su ga kombinirali s mliječnom kulturama i do 1. svjetskog rata životinjske masnoće zamijenili su s onima biljnog podrijetla, a 20-ih godina prošlog stoljeća počinje se s dodavanjem vitamina (Izvor – Tannahill, Raey (1973.) Food in History, London: Eyre Methuen)
U Hrvatskoj se margarin proizvodi od 1956. godine u Zvijezdi, koja je do danas jedini domaći proizvođač margarina.
Odluka o pokretanju proizvodnje margarina u tadašnjoj državi bila je hrabra, a potaknuo ju je kemičar, inženjer Marijan Rac, koji je tražio način da se doskoči nestašici masti u zemlji i rješenje je pronašao u margarinu te je na Institut za masnoće u Parizu na specijalizaciju u proizvodnji margarina poslao glavnu inženjerku Biserku Oštrić.
Odluka o izgradnji odjela za proizvodnju margarina kapaciteta oko 900 kg na sat donesena je na zasjedanju Radničkog savjeta Tvornice ulja, Zagreb 21. 1. 1954. godine, a radnici su se tada odrekli dohotka od 50 milijuna dinara kako bi se pogon mogao izgraditi”, iscrpno su nam objasnili stručnjaci iz Zvijezde.
NE PEČE SE! Mekan i sočan kolač od keksa s maslacem i tri vrste pudinga
ZADNJE VIJESTI
Utjecaj društvenih mreža na mentalno zdravlje mladih: ‘Mogu imati iznimno štetne učinke’
Srbijom se širi zarazna bolest koja može imati ozbiljne posljedice: Provjerite koji su simptomi
Znate li kako prepoznati ‘tihog ubojicu’: Mnogi zanemaruju ove simptome, a mogu dovesti i do smrti