pixabay

Pitali ste se koja je tajna margarina, je li zdrav ili nije? Zajedno sa stručnjacima razbijamo sve mitove!

Autor: Dnevno

Iako margarin često smatramo jeftinom i nezdravom zamjenom za maslac, stručnjaci se s tom konstatacijom ne slažu.

Nedavno smo pisali o margarinu, njegovu načinu proizvodnje te kako su u gotovom proizvodu, odnosno margarinu sadržane opasne kemikalije, a radi provjere točnosti tih navoda, razgovarali smo i sa Zvijezdinim stručnjacima koji su još davne 1956. godine proizveli prvi margarin.

Evo kako oni objašnjavaju ulogu margarina te razbijaju mitove o njemu.

“O margarinu vlada niz mitova, a mitovi proizlaze iz nedovoljne informiranosti pa se on godinama neopravdano nalazi na lošem glasu.

Margarin je prirodna namirnica koja nastaje miješanjem biljnih ulja i masti te vode, a nastao je kao biljna alternativa maslacu. Margarin ne sadrži životinjske masnoće i u sastavu su mu dobre masti i vitamini topivi u mastima pa ima važno mjesto u uravnoteženoj prehrani.

Margarin je bogat nezasićenim masnim kiselinama koje se smatraju dobrim masnoćama jer pomažu u reguliranju kolesterola u krvi, stabilizaciji srčanog ritma te kod upalnih procesa.

Margarin ne sadrži kolesterol jer je biljnog podrijetla. Riječ je o namirnici koja se preporučuje kao dio uravnotežene prehrane, kao i osobama koje su osjetljive na gluten.




U Hrvatskoj je jedini proizvođač margarina Zvijezda, koja je margarin prvi put predstavila 1956. godine. Margarin je brzo zaslužio povjerenje domaćica diljem zemlje i do danas ostaje neizostavna namirnica za pripremu kolača, a koristi se još i za pečenje i prženje.

Margarin u prosjeku sadrži do 10 sastojaka koji su svima poznati i koji se u različitim kombinacijama pojavljuju u brojnim drugim namirnicama. Zanimljivo je da sladoled sadrži sve sastojke koje sadrži i margarin.

Margarin je obogaćen vitaminima A,D i E te je načinjen od samo nekoliko sastojaka – ulja, vode, emulgatora koji je nužan za stabilnost proizvoda (najčešće su to prirodni emulgatori– monogliceridi i digliceridi masnih kiselina koji su prirodni sastojci svih ulja i masti).




U sastavu margarina nalaze se i sol, prirodni konzervansi, limunska kiselina koja regulira kiselost i djeluje kao prirodni antioksidans te beta karoten (što je zapravo provitamin A) koji služi kao bojilo.

pixabay

Osnovni sastojci u margarinu su:

  • ulje, najčešće ulje repice, suncokreta te sojino i palmino ulje
  • voda
  • emulgator nužan za stabilnost proizvoda (tu ulogu najčešće igraju prirodni emulgatori:  monogliceridi i digliceridi masnih kiselina (E 471))
  • sol
  • prirodni konzervansi
  • limunska kiselina koja regulira kiselost i djeluje kao prirodni antioksidans
  • beta karoten koji služi kao bojilo


Kako se margarin proizvodi? 

U Hrvatskoj, jedini je proizvođač margarina Zvijezda koja ga proizvodi još od 1956. godine.

U proizvodnji margarina Zvijezda koristi pomno odabrane sirovine visoke kvalitete. Prateći svjetske trendove u proizvodnji hrane, Zvijezda na hrvatsko i inozemno tržište plasira proizvode sa smanjenim udjelom masnoće i Zvijezdini margarini već više od deset godina ne sadrže transmasne kiseline.

Zvijezda je, naime, još 2003. započela aktivnosti smanjivanja udjela transmasnih kiselina u svojim proizvodima, a 2007. su hidrogenirane masti (transmasti) potpuno izbačene. Time se sadržaj transmasnih kiselina sveo na manje od 0,5% trans izomera na 100 grama proizvoda, što je uobičajena vrijednost u svim uljima i mastima.

pixabay

Ukratko o povijesti margarina 

Margarin je nastao krajem 19. stoljeća kao odgovor na nestašicu životinjskih masnoća, a razvoj je potaknuo Napoleon III. kada je raspisao nagradu za onoga tko pronađe kvalitetnu zamjenu za maslac. Zbog ratnih uvjeta, do maslaca se teško dolazilo, bio je skup i brzo se kvario pa je Napoleon III. odlučio nagraditi onoga tko proizvede zamjenu maslacu koja će biti manje kvarljiva i  jeftinija.

Nagradu je dobio Hippolyte Mège-Mouriès iz Francuske, koji je margarin proizveo 1869. godine.

Proizvođači margarina otad su radili na razvoju proizvoda kako bi pronašli pogodne teksture namaza te su ga kombinirali s mliječnom kulturama i do 1. svjetskog rata životinjske masnoće zamijenili su s onima biljnog podrijetla, a 20-ih godina prošlog stoljeća počinje se s dodavanjem vitamina (Izvor – Tannahill, Raey (1973.) Food in History, London: Eyre Methuen)

U Hrvatskoj se margarin proizvodi od 1956. godine u Zvijezdi, koja je do danas jedini domaći proizvođač margarina.

Odluka o pokretanju proizvodnje margarina u tadašnjoj državi bila je hrabra, a potaknuo ju je kemičar, inženjer Marijan Rac, koji je tražio način da se doskoči nestašici masti u zemlji i rješenje je pronašao u margarinu te je na Institut za masnoće u Parizu na specijalizaciju u proizvodnji margarina poslao glavnu inženjerku Biserku Oštrić.

Odluka o izgradnji odjela za proizvodnju margarina kapaciteta oko 900 kg na sat donesena je na  zasjedanju Radničkog savjeta Tvornice ulja, Zagreb 21. 1. 1954. godine, a radnici su se tada odrekli dohotka od 50 milijuna dinara kako bi se pogon mogao izgraditi”, iscrpno su nam objasnili stručnjaci iz Zvijezde.

NE PEČE SE! Mekan i sočan kolač od keksa s maslacem  i tri vrste pudinga

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.