Foto: Pixababy

Ova namirnica moćna je u borbi protiv bolesti: Možete ju pripremiti na zanimljiv način

Autor: B. D.

Jedno povrće ističe se posebnim svojstvima kojima utječe na brojne procese u organizmu. Kako piše Krstarica ono čisti jetru, čuva srce, snižava krvni pritisak te čak pomaže u liječenju raka.

Riječ je o cikli. Ovo povrće kiselog okusa kotira među najzdravijima. Dobra je za salatu ili sok, a ako mislite da je sok od cikle prekiseo, možete u njega dodati jabuku koja će ublažiti okus.

Cikla poboljšava imunitet, poboljšava krvnu sliku, čisti organizam i ubija stanice raka. Kao i većina drugog crvenog povrća sadržava puno željeza što je posebno dobro za zdravlje krvotoka, zbog čega se preporučuje anemičnim osobama. Bogata je kalijem što znači da je dobra za srce.

Probajte pripremiti ruski boršč

Cikla je bogata vitaminima, vlaknima, mineralima i drugim bitnim tvarima. Odlična je za prevenciju raka i poboljšava rad jetre. Također štiti od upala. Jedenje cikle preporučuje se trudnicama jer zbog dobrih tvari koje sadrži sprječava razvoj defekata kod djece. Smanjuje visok kolesterol u krvi i regulira krvni tlak. Dobra je i za crijeva i sprječava zatvor.

Naši stari bili su uvjereni u zdravstvenu moć ovog voća: Jedan tip ljudi ipak ga treba izbjegavati

I lišće cikle je korisno i ljekovito zato što je bogato kalijem, vitaminom C, željezom, folnom kiselinom, beta-karotenom i klorofilom. Lišće se može pripremiti kao špinat ili samljeti u kašasti sok.




Juha od cikle podiže ukusna je i zdrava, a najpoznatija verzija je poznata kao ruski boršč, inače podrijetlom iz Ukrajine. Kako biste pripremili boršč u loncu s debelim dnom zagrijte ulje. Ubacite gorušicu i đumbir pa pržite dok ne počne mirisati. Narežite krumpir i ciklu na kockice te dodajte u lonac. Sve zalijte povrćem tako da bude više razine od povrća. Kuhajte poklopljeno 30-ak minuta, a kada povrće omekša, sve skupa miksajte dok ne postane glatka krema. Začinite i poslužite uz žlicu-dvije vrhnja.




Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.