Foto: Pexels

Nutricionisti upozorili na popularni doručak: ‘Svi misle da je to zdravo, ali nije’

Autor: F.F

Doručak se često naziva najvažnijim obrokom u danu jer pruža energiju i pokreće metabolizam nakon noćnog posta. Važno je odabrati hranjivu i zdravu opciju kako bi se osiguralo pravilno funkcioniranje tijela tijekom dana.

Mnogi vjeruju da su zapakirane pločice za doručak zdrav izbor zbog svoje praktičnosti, no stručnjaci upozoravaju na njihov potencijalno negativan utjecaj na probavni sustav i opće zdravlje. Također, jedna od omiljenih namirnica Hrvata našla se na listi ‘loših doručaka’.

Neki uobičajeni izbori za doručak mogu izazvati nadutost i probavne probleme. Stručnjaci poput nutricionistice Amy Lippert, dijetetičara Jesseja Feder i savjetnice za nutricionizam Alanne Kate Derrick ističu nekoliko loših opcija za doručak piše SheFinds.

Foto: Pexels

Slanina također na listi

Visoko prerađena hrana: Hrana poput peciva, bogata rafiniranim ugljikohidratima i šećerima, može uzrokovati probavne smetnje i nadutost. Nedostatak vlakana dodatno otežava probavu, što može dovesti do nelagode.

Zapakirane pločice za doručak: Iako su praktične, često su pune rafiniranih žitarica, šećera i umjetnih dodataka koji mogu negativno utjecati na probavu. Mnogi su uvjereni da je ova opcija zdrava, ali se stručnjaci – ne slažu.

Slanina: Visok udio natrija u slanini može uzrokovati zadržavanje vode i osjećaj nadutosti. Zasićene masti u slanini mogu izazvati upalu u crijevima i doprinijeti probavnim problemima.

Ljudi s ovim čestim problemom ne bi smjeli jesti trešnje: ‘Mogu uzrokovati velike probleme’




Neki misle da je to zdravo

Kupljena granola: Premda se smatra zdravom opcijom, mnoge komercijalne granole sadrže puno dodanih šećera i nezdravih masnoća. To može poremetiti probavu i izazvati nelagodu kod osjetljivih osoba.

Preporuka je odabrati doručak koji sadrži cjelovite namirnice, poput voća, povrća i nemasnih izvora proteina, kako bi se potaknula zdrava probava i opće dobrostanje.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.