Foto: Krasnodar Persun / CROPIX

Nepoželjni gosti u vrtu vam mogu potpuno uništiti urod: Namirnica koju svi imaju je spas

Autor: M.P.

S kišom nam u vrt dolaze i neželjeni gosti, puževi golaći, a posebno su proždrljivi oni španjolski. Španjolski puž je najgori nametnik od svih vrsta puževa koji se pojavljuju u našim krajevima. Od pedesetih godina postali su prava pošast diljem Europe. Proširio se uvozom povrća ili bolje rečeno, slabom kontrolom uvoza iz Španjolske i Portugala.

Svake godine nalazimo nove načine i savjete kako bismo suzbili ove štetnike koji mogu u potpunosti uništiti urod. Također, putem sluzi prenose uzročnike biljnih bolesti, najviše gljivice i viruse. Ljuske od jaja, piljevina, mamci s pivom, patke, prskanje vodom u kojoj su uginuli puževi samo su neki od načina koji se koriste u malim vrtovima.

S nekima od njih možete napraviti nepopravljivu štetu, kao što je korištenje soli, a kemijskim sredstvima kao što je pužomor možete otrovati i druge životinje poput mačaka, pasa, peradi. Borba protiv ovih štetnika je dugotrajna i zahtijeva stalnu kontrolu.

Foto: YouTube

Koristite zobene pahuljice

Zobene pahuljice koje ima gotovo svako kućanstvo mogu se koristiti na dva načina: Pahuljice pomiješajte s vodom te posudu stavite u vrt. Primamit će puževe, poput piva, te će se oni najčešće utopiti u ovoj kaši.

Suhe pahuljice stavite u posudu ili oko biljaka. Nakon što ih pojedu, one će nabubriti u njihovom probavnom traktu te vjerojatno uzrokovati njihovo ugibanje. Ne pretjerujte s količinom jer možete privući glodavce i ptice.

Važno je djelovati rano. Čim se pojave sluzavi tragovi na biljkama, krenite u borbu, piše Agroklub.

Ako sadite ovu biljku, kao da ste dobili na lotu: Prodaje se po paprenim cijenama







Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.