Foto: Pexels, Ilustracija

Mnogi smatraju da je ova hrana zdrava, a stručnjaci tvrde: ‘Ona nam skraćuje život’

Autor: F.F

Iako nitko ne može potpuno kontrolirati koliko će dugo živjeti, ohrabrujuće je znati da mnogo toga zapravo možemo kontrolirati. Oko 80% kroničnih bolesti i preuranjenih smrti može se spriječiti zdravom prehranom i životnim navikama. Brojne znanstvene studije povezuju određenu hranu s dugovječnošću.

Već vjerojatno znate osnovne principe zdrave prehrane: jedite više biljnih namirnica i izbjegavajte ultraprerađene proizvode. Međutim, neki popularni prehrambeni proizvodi, za koje se misli da su zdravi, zapravo nisu.

Zanimaju li vas najveća iznenađenja? Stručnjaci su za HuffPost objasnili za koje namirnice mnogi smatraju da su zdrave, a zapravo ne utječu dobro na naše zdravlje.

Foto: Pixabay

Hrvati će se razočarati

1. Alkohol – uključujući i crno vino

Iako nije iznenađenje da margarite i Jagermeister ne produžuju život, mnogi vjeruju da crno vino ima zdravstvene koristi. Nažalost, to nije točno.

Dr. Sara Szal Gottfried, klinička docentica na Sveučilištu Thomas Jefferson, objasnila je da je alkohol neurotoksin koji podiže razinu kortizola, remeti san i podiže šećer u krvi, što sve šteti zdravlju. “Alkohol nema pozitivne strane. Ono što želite postići, opuštanje i energiju, zapravo vam oduzima”, rekla je.

Foto: Pexels

Mnogi griješe

2. Voćni sok




Voćni sokovi često se smatraju zdravim, posebno za djecu. No, ako vaš sok nije svježe cijeđen, vjerojatno nije tako zdrav. Voćni sokovi često sadrže visoku razinu dodanog šećera i nemaju vlakna koja se nalaze u cijelom voću. Mnogi sadrže i do 30 grama šećera, slično kao gazirani napici. Preporučeni dnevni unos šećera je manje od 36 grama za žene i 25 grama za muškarce.

3. Dijetalna gazirana pića

Zamjena običnih gaziranih sokova dijetalnim verzijama možda ne pomaže dugovječnosti. Dr. Nilda Abellera upozorava na umjetne zaslađivače poput aspartama, sukraloze i saharina. Ovi zaslađivači mogu negativno utjecati na metabolizam, zdravstvene rizike, inzulinski odgovor i crijevnu mikrobiotu, što može dovesti do povećane žudnje i prejedanja. Dr. Alexander Golberg dodaje da umjetni zaslađivači štete dobrim bakterijama u crijevima, narušavajući imunološko zdravlje.




Za ovaj med tvrde da je 50 puta moćniji od običnog: Iznimno je zdrav, a košta kao suho zlato

Valja obratiti pažnju

4. Granola pločice

Granola pločice često se smatraju zdravim međuobrokom, ali mnoge sadrže visoke količine šećera i nezdravih masti. Neke pločice koriste kokosovo ulje, bogato zasićenim mastima koje povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Provjerite da vaša granola pločica ima malo šećera, zasićenih masti i natrija te najmanje tri grama vlakana po porciji.

5. Aromatizirani jogurt

Jogurti s okusima poput limete, njujorške torte od sira i breskvi s vrhnjem zvuče ukusno, ali često sadrže značajne količine dodanog šećera. Ako želite zasladiti svoj jogurt, dodajte mu svježe voće, koje će pružiti prirodnu slatkoću i dodatna vlakna, čineći ga zdravijim izborom.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.