Foto: Jure Miskovic / CROPIX/Ilustracija

Mnogi ne znaju za skrivenu pogodnost češnjaka: Zapanjujuće djeluje na jedan od najvažnijih organa

Autor: F.F

Pluća su vitalni organi koji omogućuju disanje i opskrbljuju tijelo kisikom. Nalaze se u prsima i djeluju kao filteri koji čiste zrak od štetnih tvari prije nego što kisik uđe u krvotok. Osim toga, pluća uklanjaju ugljični dioksid iz tijela prilikom izdisaja. Važno je održavati pluća zdravima kako bi se izbjegle bolesti poput astme, bronhitisa ili kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB).

Redovito vježbanje, izbjegavanje izlaganja zagađenom zraku i pušenju te održavanje zdrave prehrane mogu pomoći u očuvanju plućnog zdravlja. Pušenje je posebno štetno za pluća jer izloženost duhanskom dimu može uzrokovati oštećenje tkiva i povećati rizik od razvoja raka pluća, emfizema i drugih plućnih bolesti.

Očuvanje zdravih navika i redoviti medicinski pregledi mogu pomoći u očuvanju funkcije pluća i općeg zdravlja dišnog sustava. No, postoje i namirnice koje pomažu u očuvanju pluća, a među njima našao se i – češnjak.

Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Sjajno utječe

Češnjak je poznat po svojim antibakterijskim i protuupalnim svojstvima. Sadrži alicin, aktivni sastojak koji ima moćno djelovanje protiv infekcija dišnih puteva. Studije su pokazale da češnjak može biti koristan u čišćenju pluća kod pušača i bivših pušača, pomažući u uklanjanju nakupljenih toksina i štetnih tvari.

Đumbir je još jedan sastojak koji se ističe svojim ljekovitim svojstvima. Osim što jača imunitet i poboljšava probavu, đumbir ima i sposobnost smanjenja upala u tijelu te eliminacije toksina iz pluća. Često se koristi u obliku čaja ili dodaje u zdrave napitke, pružajući ukusnu i učinkovitu podršku zdravlju pluća.

Kurkuma, poznata po svojoj karakterističnoj boji i okusu, također se ističe svojim protuupalnim svojstvima. Ova biljna vrsta ima sposobnost čišćenja pluća od štetnih tvari, što je posebno korisno za pušače ili ljude koji borave u zagađenim okruženjima. Kurkuma se često koristi u pripremi raznih jela, poput curryja i zlatnog mlijeka, te je popularan sastojak u zdravim smoothiejima.

Obratite pozornost na svoje nokte: Ako uočite bijelu ‘fleku’ na njima obavezno odite liječniku




Bitna je umjerenost

Važno je napomenuti da je umjerenost ključna kada je riječ o konzumaciji ovih namirnica. Prevelika konzumacija može izazvati nuspojave, stoga se preporučuje konzultacija s liječnikom ili nutricionistom o pravilnoj dozi i načinu konzumacije. Uz pravilnu prehranu i redovito vježbanje, ovi prirodni sastojci mogu pružiti podršku zdravlju pluća i doprinijeti općem osjećaju dobrobiti i vitalnosti, prenosi Zadovoljna.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.