Foto: Vojko Basic / CROPIX/Ilustracija

Mnogi ne znaju za ovo tajno svojstvo jagoda: Mogu vam pomoći u rješavanju napornog problema

Autor: F.F

Odavno je mnogima jasno kako održavanje zdrave kože nije samo pitanje osobne higijene, već i pravilne prehrane. Konzumacija uravnotežene prehrane, bogate svježim voćem i povrćem, može pomoći u borbi protiv akni. Ako ste već isprobali razne metode, možda biste trebali povećati unos jagoda. Jagode su bogate antioksidansima zvanim polifenoli, kao i mineralima poput mangana, kalija i folata. Osim toga, ovo crveno voće sadrži visok udio vitamina C, poznatog po svojim protuupalnim svojstvima.

Prema Healthlineu, jagode mogu smanjiti upalu povezanu s aknama zbog visokog sadržaja vitamina C. Neke studije su pokazale obećavajuće rezultate u liječenju akni koristeći natrijev askorbil fosfat (SAP), iako su potrebna dodatna istraživanja.

Jedna porcija jagoda od 80 grama osigurava 46 mg vitamina C. Nacionalna zdravstvena služba (NHS) preporučuje da odrasli unose 40 mg vitamina C dnevno, što znači da je zdjelica jagoda dnevno dovoljna za ispunjenje ove potrebe.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

I lišće ima ulogu

Nutritivne vrijednosti porcije od 80 grama jagoda uključuju 26 kalorija, 0,5 grama proteina, 0,4 grama masti, 4,9 grama ugljikohidrata, 1,3 grama vlakana, 136 mg kalija i 49 mcg folata.

Prilikom pripreme jagoda, ne bacajte lišće jer također ima korisna svojstva za zdravlje kože. Čaj od lišća jagode može vašem tijelu pružiti dodatne vitamine i minerale korisne za kožu.

Nutricionisti upozorili na popularni doručak: ‘Svi misle da je to zdravo, ali nije’




Osim pozitivnih učinaka na kožu, jagode su zdrava alternativa nezdravim slatkišima. Imaju nizak glikemijski indeks, što znači da pomažu u stabilnom otpuštanju šećera u krvi. Prehrana s niskim glikemijskim indeksom može pomoći u regulaciji tjelesne težine i smanjenju rizika od bolesti povezanih s pretilošću.

Jagode su bogate pigmentima s zaštitnim djelovanjem, koji mogu imati niz zdravstvenih koristi, uključujući prevenciju upalnih stanja i bolesti srca. Neke studije sugeriraju da redovita konzumacija bobičastog voća može smanjiti rizik od smrtnosti uzrokovane bolestima srca.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.