Foto: Pixababy

Mnogi Hrvati rade jednu jako štetnu stvar: Zbog ovog se osjećamo pospano ujutro

Autor: B. D.

Ako se trebate probuditi do 7 ujutro za posao, možda ćete postaviti više alarma na pametnom telefonu kako biste izbjegli to da morate odgađati alarm. Međutim, stručnjaci kažu da ovakva praksa kvari san zbog čega se ujutro možete osjećati pospano.

Dr. Brandon Peters, neurolog i liječnik za medicinu spavanja, objašnjava da fragmentiranje sna odgađanjem alarma narušava kvalitetu sna, posebno REM faze koja je važna za pamćenje i kreativno razmišljanje, prenosi CNN.

Bolje je postaviti samo jedan alarm kako biste omogućili neometani san do trenutka kada se trebate probuditi. Problemi s buđenjem na jedan alarm mogu biti povezani s poremećajima spavanja poput inercije spavanja ili s nedostatkom sna. Većina odraslih osoba treba sedam do devet sati sna, ali mnogi spavaju manje nego što im je potrebno.

Foto: Pixababy

Ostavite mobitel dalje od kreveta

Postupno pomicanje vremena kad odlazite na spavanje i kad se budite može pomoći u prilagodbi tjelesnog sata. Preporučuje se izbjegavanje jakih svjetala i ekrana prije spavanja te da ostavite mobitel dalje od kreveta kako bi se morali ustati da isključite alarm.

Gledanje u mobitel navečer može biti okidač opakog stanja: ‘Otežava i kvari vaš san’

Ustajanje i odlazak na spavanje u konzistentno vrijeme pomaže regulaciji sna. Ako se probudite prije alarma, pokušajte ponovno zaspati ili se bavite nečim tihim poput čitanja dok ponovno ne postanete pospani.




Ne mogu se svi probuditi na vrijeme bez alarma, pogotovo oni s inercijom spavanja ili kasnijim biološkim satom. Važno je optimizirati san i prilagoditi se individualnim potrebama, bez osjećaja srama zbog poteškoća s buđenjem.




Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.