Foto: Paun Paunovic / CROPIX

Ljudi nisu svjesni što toplinski val može napraviti mozgu: Evo kako ga pravilno zaštititi

Autor: F.F

Visoke temperature mogu značajno utjecati na zdravlje, stoga je važno pridržavati se preporuka za zaštitu od vrućine i toplinskog udara, posebno za ljude sa zdravstvenim problemima. Toplinski udar nastaje zbog naglog prekomjernog povišenja tjelesne temperature koje organizam ne može efikasno rashladiti znojenjem, što može biti uzrokovano ekstremno visokim vanjskim temperaturama ili toplinskim valovima.

Prema riječima stručnjaka, važno je pratiti preporuke lokalnih zdravstvenih ustanova i upozorenja Državnog hidrometeorološkog zavoda o toplinskim valovima tijekom vrućih dana. Toplinski valovi koji zahvaćaju veći dio Europe i svijeta ne samo da utječu na našu vanjsku udobnost, već imaju i dubok utjecaj na naše zdravlje, posebno na mozak.

Kada se tijelo pregrije, mozak također doživljava značajne promjene koje mogu imati ozbiljne posljedice na našu kognitivnu funkciju i opće stanje svijesti, prenosi Forbes.

Foto: Paun Paunovic / CROPIX

Obratite pažnju

Medicinska istraživanja pokazuju da čak i lagano povećanje temperature mozga može dramatično utjecati na naše ponašanje. Na primjer, osobe izložene visokim temperaturama mogu postati razdražljivije, agresivnije ili anksiozne, a također se može javiti osjećaj “moždane magle”. Ovi simptomi proizlaze iz promjena u neurokemijskom okruženju mozga, koje mogu poremetiti rad neurotransmitera, kemikalija koje prenose signale između živčanih stanica.

Pregrijavanje također može dovesti do disbalansa elektrolita u tijelu, ključnih tvari za pravilno funkcioniranje živaca i mišića. Gubitak elektrolita kroz znojenje može izazvati grčeve, slabost mišića ili čak napadaje. U ekstremnim slučajevima, dugotrajno pregrijavanje može rezultirati toplinskim udarom, ozbiljnim stanjem koje može dovesti do gubitka svijesti i trajnih oštećenja mozga.

Osim toga, visoke temperature mogu uzrokovati upalne procese u mozgu, što dodatno može pogoršati neurološke funkcije i kognitivne sposobnosti. Povećani protok krvi u mozgu kao reakcija na pregrijavanje može također dovesti do problema poput glavobolje ili vrtoglavice.

Sami očistite svoj klima uređaj bez pomoći majstora: Mnogi zaborave na jednu važnu stvar




Kako se zaštititi?

Kako bismo zaštitili mozak i tijelo od štetnih učinaka pregrijavanja, važno je poduzeti određene mjere. To uključuje ostajanje u hladnom okruženju koliko je god moguće, uz upotrebu klima uređaja ili ventilatora. Tuširanje hladnom vodom može također pomoći u snižavanju tjelesne temperature. Za djecu je važno osigurati adekvatnu prehranu i aktivnosti koje ih drže u hladu kako bi se izbjeglo pregrijavanje i njegove posljedice na zdravlje. Ono najvažnije, svakako je ostati dobro hidriran. Voda može pomoći u održavanju ravnoteže vašeg tijela i mozga.

Ovaj pristup može pomoći u minimiziranju negativnih učinaka toplinskih valova na naše zdravlje i dobrobit mozga.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.