Foto: Pexels

Liječnik upozorava na popularne sandale koje Hrvati obožavaju: ‘Rade veliku štetu vašem zdravlju’

Autor: F.F

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju ljude uoči ljetovanja da dobro razmisle o izboru obuće ove godine. Naime, popularne sandale, japanke i slične ravne cipele mogu uzrokovati ozbiljne probleme. Dr. Sean Fitzpatrick, podijatar iz Sydneyja, izjavio je za FEMAIL kako je posebno važno izbjegavati japanke, poput Havianasa, jer mogu preopteretiti stopala, što vodi do umora i bolova.

Ovo može uzrokovati dugotrajne probleme sa stopalima i potkoljenicama, uključujući bolove u zglobovima, plantarni fasciitis, te probleme s donjim dijelom leđa, koljenima i kukovima. Jelly cipele (gumene sandale), popularne u 90-ima i ponovno u trendu, također nisu idealne za turiste, osobito za one koji planiraju puno hodanja.

One ne pružaju adekvatnu podršku stopalima, mogu biti neudobne nakon duljeg nošenja, te uzrokuju žuljeve i potencijalne infekcije zbog materijala od kojeg su izrađene, prenosi Daily Mail.

Foto: Unsplash

Obratite pažnju

“Ne samo da ne pružaju adekvatnu podršku stopalima, već mogu postati neudobne nakon duljeg nošenja, te ne nude potrebnu potporu ključnim funkcijama stopala. PVC materijal, često korišten u izradi tih cipela, također može uzrokovati žuljeve, a tijekom vrućeg vremena povećava rizik od gljivičnih i bakterijskih infekcija”, objašnjava Fitzpatrick.

Također je važno isprobati cipele prije kupnje kako bi se izbjegli problemi poput žuljeva. Obuću treba razgaziti prije nošenja na odmoru kako bi se spriječili bolovi i nelagoda.

Dr. Fitzpatrick upozorava i na opasnosti hodanja bosih nogu, preporučujući uvijek nositi dobru, potpornu obuću, osobito za duže razgledavanje. On koristi napredne metode za analizu hodanja i liječenje problema sa stopalima, uključujući terapiju udarnim valovima, laser, suhu iglu i ortoze.

Za ovaj med tvrde da je 50 puta moćniji od običnog: Iznimno je zdrav, a košta kao suho zlato




Teniska loptica može pomoći

Za dodatnu pomoć, savjetuje putnicima da ponesu tenisku lopticu koju mogu koristiti za masažu stopala, ali i za ublažavanje napetosti u ramenima i leđima. Vježbanje yoga poze “noge uza zid” također može pomoći u oslobađanju napetosti nakon dugog dana hodanja.

Iako jelly cipele možda nisu najpraktičniji izbor, nije nužno potpuno ih izbjegavati. Mogu se nositi kraće vrijeme, a za duže hodanje bolje je imati udobnije alternative.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.