Foto: Pexels

Liječnik otkrio koliko vode moramo piti za vrijeme vrućina: ‘Jedan tip ljudi treba piti najviše’

Autor: F.F

Je li čuvena preporuka od osam čaša vode dnevno dovoljna za zadovoljavanje potreba organizma? Toplinski val je snažno pogodio Europu, pa tako i Hrvatsku, a adekvatna hidratacija je ključna preventivna mjera. Doktor Mihal Domaševski, koji vodi medicinski kanal na YouTubeu, u jednom od svojih videa je objasnio koliko vode bi zapravo trebali piti tokom izrazito vrućih dana.

Prema njegovim riječima, potrebna količina vode zavisi o mnogim faktorima, uključujući pol, tjelesnu težinu, vanjske uvjete i intenzitet fizičke aktivnosti.

Prema Mihalu, najviše trebaju piti sportaši, a puno vode trebaju konzumirati i žene koje su dojilje ili trudnice, pogotovo kada je ljeto, prenosi Mondo.

Foto: Pexels

Što preporučuje?

Preporuke liječnika o unosu vode:

Sredovječni muškarac težak oko 75 kg treba piti 2,3 litre vode dnevno.
Žena treba piti 1,6 litara vode dnevno.
Trudnica može piti 2 litre vode dnevno.
Dojilja može unijeti do 3 litre vode dnevno.

Ove preporuke važe za osobe sa umjereno aktivnim načinom života i pri vanjskoj temperaturi od oko 21 stupanj Celzijusa. Kada su temperature ekstremno visoke, na primjer 35 stupnjeva Celzijusa i više, potrebno je unositi više vode. Prema doktoru, treba dodati litru vode na ove preporuke u takvim uvjetima. Sportaši koji intenzivno treniraju na visokim temperaturama mogu piti i do 9 litara vode dnevno.

Liječnik objasnio da mnogi rade veliku pogrešku s kavom: ‘Nikakve koristi, samo činite štetu’




Kako prepoznati dehidraciju?

Ne zaboravite redovito piti vodu tokom dana. Brzo konzumiranje velike količine vode nije preporučljivo jer može dovesti do prekomjerne hidracije. Slušajte svoje tijelo i reagirajte na znakove dehidracije.

Simptomi dehidracije kod odraslih i djece:




Osjećaj žeđi
Tamnožuta i smrdljiva mokraća
Vrtoglavica ili ošamućenost
Umor i slabost
Suha usta, suhe oči
Smanjena količina urina
Dehidracija se može lakše javiti ako imate:

Dijabetes
Povraćanje ili proljev
Dugotrajno izlaganje suncu
Konzumiranje previše alkohola
Visoku temperaturu
Lijekove koji uzrokuju češće mokrenje

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.