Foto: Dragan Matic / CROPIX

Liječnik objasnio da mnogi rade veliku pogrešku s kavom: ‘Nikakve koristi, samo činite štetu’

Autor: F.F

Kava je omiljeni napitak diljem svijeta, a mnogi si ne mogu zamisliti početak dana bez šalice ovog toplog napitka. Osim što nas kofein ‘diže iz mrtvih’, dokazano je da ovaj čarobni napitak ima i pozitivan utjecaj na naše zdravlje. Pijenje tri do četiri šalice instant kave dnevno smanjuje rizik od različitih zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa 2 i neke vrste raka.

Buđenje uz finu, zagrijanu šalicu kave postalo je jutarnji ritual koji mnogi vole diljem svijeta. No, je li ispijanje tog napitka s kofeinom odmah nakon što se probudite stvarno najbolji izbor za vaš trbuh, ali i mozak, pogotovo kada su vani nesnosne vrućine?

Val vrućina nas je snažno pogodio, pa bismo trebali više paziti na svoje tijelo kako određene navike ne bi dovele do zdravstvenih problema. Posebno se to odnosi na one koji ne mogu zamisliti jutro bez kave.

Foto: Unsplash

Oštro protiv kave ljeti

Liječnici savjetuju da je važno razumjeti kako vaš omiljeni jutarnji napitak djeluje na tijelo pri visokim temperaturama, kako biste izbjegli negativne posljedice. Također, ističu da se trebamo pridržavati određenih smjernica jer čak ni potpuno zdravi ljudi nisu imuni na opasnosti koje donose ekstremne vrućine.

Dr. Petar Borović upozorava da nije dobro konzumirati previše kave, osobito tijekom ljeta. “Kava se prži na visokim temperaturama, do čak 300 stupnjeva, pri čemu nastaje 19 kancerogenih tvari. Mnogi pogrešno započinju dan kavom umjesto vodom, jer jedna šalica kave izbacuje sedam puta više tekućine iz organizma nego što unesemo. To dovodi do dehidracije tkiva i problema s krvnim žilama”, objašnjava dr. Borović, a prenosi Najžena.

Kava po vrućem vremenu može biti posebno štetna jer dodatno potiče izlučivanje tekućine, povećavajući rizik od dehidracije:

Pripremite rajčice na ovaj način osjetite sve blagodati: Sprječavaju nastanak stanica raka




Što piti onda?

“Reći da pijete kavu s vodom jer znate da je diuretik nije dovoljno. To je kao da dodajete malo vode i benzina na vatru. Kava nam šteti, nema nikakve koristi i ljeti je ne bismo trebali piti, kao ni alkohol koji ubrzava mokrenje”, ističe dr. Borović.

Umjesto kave, dr. Borović preporučuje konzumaciju ohlađenih čajeva od mente, lipe ili hibiskusa, po mogućnosti zaslađenih medom.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.