Foto: Josko Ponos / CROPIX ILUSTRACIJA

Liječnik joj je dao tablete zbog bolova u leđima: ‘Sve je ubrzo postala prava noćna mora’

Autor: F.F

Carol McGachey, 56-godišnja majka dvoje djece iz West Lothiana u Škotskoj, podijelila je svoje iskustvo s opakom bolešću koja se manifestira na različite načine i nema specifične simptome. Svake večeri prije spavanja, Carol je osjećala da nešto nije u redu. Opisala je to kao “trnce u nogama i rukama” zbog kojih nije mogla spavati. Iako joj je liječnik prepisao tablete protiv bolova u leđima, stanje se nije poboljšalo.

“Osjećala sam se kao da me udara struja. Trnci nisu prestajali, nisam mogla pravilno osjetiti svoju kožu ili ruke. Bilo je gore i bolnije od uboda iglom”, ispričala je Carol za BBC Scotland News.

Kad su se isti simptomi počeli javljati i tijekom dana, odlučila je ponovno posjetiti liječnika. Nakon godinu dana raznih analiza, otkriveno je da boluje od mijeloma, neizlječivog raka krvi. U listopadu 2022. godine započela je s kemoterapijom koja je trajala šest mjeseci, a trenutno je njezina bolest u remisiji.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX/ Ilustracija

Teško za primijetiti

“U početku sam se sažalijevala. Znam da je ovo neizlječivo i da će se vratiti. To je prava noćna mora. Zato se trudim živjeti u trenutku i izbaciti crne misli iz glave. Ponekad se osjećam kao da živim od jednog testa do drugog, a testove radim svaka tri mjeseca”, rekla je Carol, ističući da joj je suprug najveća podrška.

“Još uvijek osjećam trnce u vrhovima prstiju na rukama i nogama, ali sada se ne šire dalje. Osjećam kao da imam opečene prste, i to ne prolazi. Moj savjet je da slušate svoje tijelo i budete uporni, nemojte smatrati liječničko mišljenje konačnim. Vjerujte svojim instinktima i ne sramite se stalno vraćati liječniku ako imate slične simptome”, poručila je Carol.

Većina ljudi ne shvati da ih je ‘lupio’ toplinski udar: Obratite pažnju na ovo kada ste na WC-u




Mijelom je treća najčešća vrsta raka krvi, no unatoč tome, teško ga je dijagnosticirati i lako previdjeti, kaže liječnica Sophie Kastel.

“Simptomi poput bolova u leđima, lomljivih kostiju, umora i ponavljajućih infekcija su nejasni i često se pripisuju starenju ili manje ozbiljnim stanjima. Trećina pacijenata posjeti svog liječnika najmanje tri puta prije nego što im se postavi dijagnoza”, objašnjava dr. Kastel.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.