Foto: Pixabay

Liječnica otkrila kako najlakše i bezbolno skinuti krpelja: ‘Taj ih miris jako smeta’

Autor: F.F

Priprema za izlet u prirodu neizostavno uključuje i zaštitu od krpelja, posebno ako planirate boravak u bujnim šumama ili visokoj travi. Ovi sitni nametnici aktivni su od ranog proljeća do kasne jeseni i mogu biti nositelji bakterije Borrelia burgdorferi, koja uzrokuje lajmsku bolest.

Krpelji preferiraju šumovita područja i neobrađeno rastinje te su često prisutni u blizini polja, vrtova i živica. Najaktivniji su u svibnju i lipnju te se hrane krvlju ljudi i životinja. Infekcija lajmskom bolešću može se manifestirati crvenilom u obliku prstena na mjestu uboda, a simptomi se obično javljaju sedam do deset dana nakon ugriza.

Uzroci povećane aktivnosti krpelja mogu varirati ovisno o klimatskim uvjetima, a infekcija lajmskom bolesti može se javiti i do mjesec dana nakon ugriza. Testiranje krpelja na lajmsku bolest moguće je u državnim ustanovama, ali odluku o tome donosi liječnik nakon procjene situacije.

Foto: Unsplash

Zanimljiva tehnika

U slučaju pojave simptoma, liječenje lajmske bolesti obično uključuje terapiju antibioticima, ali započinje tek nakon pojave prvih znakova bolesti tijekom inkubacijskog razdoblja. Neki od simptoma lajmske bolesti su promjene na živčanom sustavu, oticanje zglobova, kao i poremećaji ritma srca.

Zabranjuje se jedan od mnogima najomiljenijih čipseva: ‘Povećava rizik od opasne bolesti’

Važno je znati da krpelj mora biti prisutan na koži najmanje 48 sati kako bi se prenijela infekcija. Uklanjanje krpelja treba obaviti što prije i može se izvesti kod kuće. Jedna liječnica na svojem je TikToku objasnila kako to napravit bezbolno i brzo.




@j9naturally Easy Hack for Ticks Dr. Janine offers a simple tip for dealing with tick bites. Simply apply peppermint essential oil on a cotton swab and gently rub it around the tick bite area. This will cause the tick to back out since they aren’t fond of peppermint, allowing you to safely remove them. In addition, Dr. Janine suggests taking herbal medicines such as echinacea, astragalus, and ginseng to boost your immune system and protect your body against ticks and other harmful organisms. #ticks #lymedisease #tickremoval #wellness ♬ original sound – doctorjanine Bowring, ND


Doktorica Janine Bowring podijelila je na svom TikTok profilu najefikasniji način za uklanjanje krpelja. Preporučuje da štapić za uši namažete eteričnim uljem paprene metvice. Kako krpelji ne podnose ovaj miris, brzo će se odvojiti od kože, a zatim ih možete jednostavno odbaciti. Alternativno, možete koristiti čačkalicu na čiji vrh stavite malo vate natopljene čajem od metvice.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.