Foto: Unsplash

Jednostavan trik kojim ćete otkriti je li voće i povrće prskano: Obratite pažnju na jednu stvar

Autor: M.D.

Poznato je da se brojne namirnice, naročito voće i povrće tretiraju raznim kemikalijama kako bi dulje trajale. No, većina tih kemikalija je opasna po zdravlje. Mnoge su od njih stoga zabranjene u Europskoj uniji, zbog čega se događa da hrana ni ne stigne na police trgovina ili na tržnice.

Primjerice, da bi jabuke trajale dulje prskaju se voskom, glicerinom, parafinom, kalcijevim kloridom i definilom. Potonji je najopasniji, jer nastaje preradom nafte i smatra se kancerogenim. Stoga se mnogi ljudi pitaju kako prepoznati prskanu od neprskane hrane.

Nakon kupnje na tržnici, od prodavača za kojeg se zna da ne tretira voće i povrće, dovoljno ga je samo oprati pod vodom kako bi se uklonile prljavštine. No, pri kupnji u trgovinama, stručnjaci savjetuju kupcima da odrežu koru, piše Krstarica.

Foto: Unsplash/Ilustracija

Tajna je u kori

Naime, jedenjem namirnica tretiranih kemikalijama ne riskiramo samo trovanje želuca, već dugoročno i razvoj ozbiljnijih bolesti poput raka ili tumora. Međutim, rezanjem kore, primjerice jabuke, nestaje glavni izvor vitamina A i C te kalcija, fosfora, željeza i korisnih antioksidansa.

Lidl ima važnu obavijest za kupce: Omiljeno voće ipak je sigurno

No, i tom je problemu moguće doskočiti. Ako je kora jabuke nakon odsijecanja potamnila, sigurna je za konzumaciju. Naime, karcitin u kombinaciji s vitaminom C sprječava slobodne radikale da naprave štetu u organizmu.




Da bi utvrdili sadrži li povrće pesticide, dovoljno je nasjeći krastavac ili rajčicu i pogledati kakva im je unutrašnjost. Žute pruge ukazuju na mogućnost da je povrće tretirano kemikalijama. Uz to, u pojedinim vrstama povrća središnji je dio također žut.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.