![](https://www.dnevno.hr/wp-content/uploads/2024/06/301898659-e1717791368991.jpg)
Hrvat započeo žestoku raspravu o ‘modernim’ bolestima: ‘Liječnici su tvrdili da izmišljam’
Poznato je da se brojne namirnice, naročito voće i povrće tretiraju raznim kemikalijama kako bi dulje trajale. No, većina tih kemikalija je opasna po zdravlje. Mnoge su od njih stoga zabranjene u Europskoj uniji, zbog čega se događa da hrana ni ne stigne na police trgovina ili na tržnice.
Primjerice, da bi jabuke trajale dulje prskaju se voskom, glicerinom, parafinom, kalcijevim kloridom i definilom. Potonji je najopasniji, jer nastaje preradom nafte i smatra se kancerogenim. Stoga se mnogi ljudi pitaju kako prepoznati prskanu od neprskane hrane.
Nakon kupnje na tržnici, od prodavača za kojeg se zna da ne tretira voće i povrće, dovoljno ga je samo oprati pod vodom kako bi se uklonile prljavštine. No, pri kupnji u trgovinama, stručnjaci savjetuju kupcima da odrežu koru, piše Krstarica.
Naime, jedenjem namirnica tretiranih kemikalijama ne riskiramo samo trovanje želuca, već dugoročno i razvoj ozbiljnijih bolesti poput raka ili tumora. Međutim, rezanjem kore, primjerice jabuke, nestaje glavni izvor vitamina A i C te kalcija, fosfora, željeza i korisnih antioksidansa.
Lidl ima važnu obavijest za kupce: Omiljeno voće ipak je sigurno
No, i tom je problemu moguće doskočiti. Ako je kora jabuke nakon odsijecanja potamnila, sigurna je za konzumaciju. Naime, karcitin u kombinaciji s vitaminom C sprječava slobodne radikale da naprave štetu u organizmu.
Da bi utvrdili sadrži li povrće pesticide, dovoljno je nasjeći krastavac ili rajčicu i pogledati kakva im je unutrašnjost. Žute pruge ukazuju na mogućnost da je povrće tretirano kemikalijama. Uz to, u pojedinim vrstama povrća središnji je dio također žut.
Hrvat započeo žestoku raspravu o ‘modernim’ bolestima: ‘Liječnici su tvrdili da izmišljam’
Bojana je skinula 100 kilograma nakon godina borbe: ‘Tek sam nedavno shvatila što trebam’
Ljudi se ozbiljno razboljeli nakon konzumacije lubenice: ‘Taj tip osoba ih mora izbjegavati’
Mnogi smatraju da je ova hrana zdrava, a stručnjaci tvrde: ‘Ona nam skraćuje život’