Foto: Pixababy

Je li tuna u konzervi zdrava?: Sadrži jedan sastojak na koji treba paziti

Autor: B. D.

Svježe riblje meso je među najzdravijim namjernicima. Međutim pitanje je zadržava li riba svoja izvrsna nutritivna svojstva i nakon stavljanja u konzervu.

Tuna je hranjiva namirnica bogata proteinima i omega-3 masnim kiselinama te vitaminima i mineralima, kao što su željezo, selen, jod, niacin, folat i vitamin B12. Meso tune zadržava te nutritivne vrijednosti i nakon što ga se pohrani u konzervi.

Doktorica Lisa Young za portal Eat this, not that! ističe da je tuna praktična i zdrava za razne obroke poput salata i sendviča. Navodi da je konzervirana tuna odlična jer na jednostavan i pristupačan način omogućava unos proteina i svih devet esencijalnih aminokiselina. Omega-3 masne kiseline u tuni mogu pomoći kod simptoma depresije i kognitivnog opadanja te zdravlju kardiovaskularnog sustava.

Problem je velika količina natrija

Tuna je također niskokaloričan izvor proteina, što je čini idealnom za one koji paze na unos kalorija. Na primjer, porcija tune u konzervi sadrži manje od 100 kalorija i 20 grama proteina, što je znatno manje u odnosu na druge životinjske izvore proteina poput mesnog odreska ili pilećih bataka.

Uz samo jedan sastojak koji ima svaka kuhinja otkrijte jesu li rajčice i krastavci puni pesticida




Međutim, najveći problem konzervirane tune je visoka količina natrija. Prekomjerni unos natrija može dovesti do visokog krvnog tlaka i kardiovaskularnih problema. Stručnjaci preporučuju ograničenje unosa na dvije do tri konzerve tjedno. Konzervirana tuna može se naći u vodi ili ulju, pri čemu uljna varijanta može sadržavati previše masti za jedan obrok.

Najvažniji savjet je konzumirati konzerviranu tunu umjereno kako biste izbjegli potencijalne zdravstvene rizike i iskoristili njene nutritivne prednosti.




 

 

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.