Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

HALMED pisao zdravstvenim djelatnicima zbog jednog lijeka: ‘Bilo je slučajeva oštećenja jetre’

Autor: B. D.

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) obavijestila je zdravstvene radnike o promjeni mjesta izdavanja lijeka Iberogast oralne kapi zbog mogućeg rizika od oštećenja jetre. Nositelj odobrenja Bayer d.o.o. u suradnji s HALMED-om i Europskom agencijom za lijekove (EMA) poslao je pismo zdravstvenim radnicima u kojem se objašnjava ova promjena.

Lijek Iberogast koristi se za simptomatsko liječenje gastrointestinalnih smetnji poput funkcionalne dispepsije i sindroma iritabilnog crijeva te gastritisa kod djece starije od 6 godina, adolescenata i odraslih. U Europskoj uniji zabilježeni su slučajevi oštećenja jetre, uključujući zatajenje koje je zahtijevalo transplantaciju, povezani s primjenom ovog lijeka.

Zbog ovih ozbiljnih nuspojava, promijenjeno je mjesto izdavanja lijeka s ljekarni i specijaliziranih prodavaonica na isključivo ljekarne, kako bi izdavanje bilo pod nadzorom ljekarnika. Pacijenti koji koriste Iberogast trebaju biti pažljivi, posebno ako imaju ili su imali bolesti jetre, uzimaju druge lijekove koji mogu oštetiti jetru, ili imaju druga stanja koja utječu na funkciju jetre.

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Na pakiranju će istaknuti upozorenje

Ako se pojave simptomi oštećenja jetre poput žutila kože ili očiju, tamne mokraće, svijetle stolice ili bolova u gornjem dijelu abdomena, pacijenti trebaju odmah prekinuti liječenje i obratiti se liječniku.

Ako pijete tablete protiv glavobolje liječnici vam mogu zabraniti vožnju, a to nije sve

Na pakiranju lijeka bit će istaknuto upozorenje “Nemojte uzimati Iberogast ako imate ili ste imali bolest jetre ili uzimate lijekove s nuspojavom oštećenja jetre navedenom u uputi o lijeku”. Promjena stupa na snagu 1. siječnja 2025. godine, nakon čega lijek više neće biti dostupan u specijaliziranim prodavaonicama, već samo u ljekarnama. Nova pakiranja lijeka bit će dostupna nakon tog datuma, dok će stara i nova pakiranja biti prisutna na tržištu do isteka zaliha starih pakiranja.




Više informacija možete pronaći na stranicama HALMED-a.




Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.