Foto: Pexels

Gledanje u mobitel navečer može biti okidač opakog stanja: ‘Otežava i kvari vaš san’

Autor: F.F

Istraživanje je ukazalo na važnost utjecaja umjetnog svjetla tijekom noći na razvoj dijabetesa tipa 2. U njemu je sudjelovalo gotovo 85.000 osoba u dobi od 40 do 69 godina koje su nosile uređaje za praćenje svjetlosnih razina na zapešćima tijekom jednog tjedna.

Praćenje njihovog zdravstvenog stanja kroz devet godina pokazalo je da je veća izloženost svjetlu između 12:30 i 6:00 ujutro povezana s povećanim rizikom za razvoj dijabetesa tipa 2. Iako studija nije mogla utvrditi točan uzročno-posljedični odnos, istaknula je snažnu vezu između intenziteta noćnog svjetla i metaboličkih poremećaja.

Sudionici koji su bili u najvišem deset posto izloženosti imali su znatno veći rizik u odnosu na one u nižem 50. percentilu, prenosi Science Alert.

Foto: Unsplash

Tko bi rekao

“Savjetovanje ljudi da izbjegavaju noćno svjetlo jednostavna je i isplativa preporuka koja bi mogla olakšati globalni zdravstveni teret dijabetesa tipa 2”, zaključuju autori studije, predvođeni istraživačima sa Sveučilišta Monash u Australiji.

Prethodna istraživanja također sugeriraju da umjetno svjetlo noću može poremetiti cirkadijalni ritam i uzrokovati inzulinsku rezistenciju, što potencijalno dovodi do povećanog rizika od dijabetesa tipa 2. Autori studije naglašavaju važnost preporuke o smanjenju izlaganja noćnom svjetlu kao jednostavne mjere za smanjenje globalnog opterećenja dijabetesom tipa 2.

Stomatologinja je otkrila najčešću grešku pri pranju zubi: ‘Od toga samo postaju sve žući’




Dodatno istraživanje je potrebno kako bi se bolje razumjelo kako točno noćno svjetlo utječe na cirkadijalni ritam i zdravlje metabolizma. U međuvremenu, savjetuje se da se poduzmu mjere poput kampiranja bez umjetnog svjetla, što može pomoći u resetiranju cirkadijalnog ritma i možda smanjiti rizik od metaboličkih problema poput dijabetesa tipa 2.

Studija je objavljena u časopisu The Lancet Regional Health – Europe, naglašavajući potrebu za daljnjim istraživanjem kako bi se bolje razumjele dugoročne posljedice izlaganja noćnom svjetlu na zdravlje ljudi.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.