Foto: Bozo Radic / CROPIX

Farmaceutkinja otkrila koji lijekovi povećavaju osjetljivost na sunce: ‘Može doći do opekotina’

Autor: F.F

Nisu svi lijekovi kompatibilni sa sunčevom svjetlošću. Danas znamo da određeni lijekovi mogu povećati osjetljivost kože na UV zrake, što može rezultirati opeklinama, osipima ili mjehurićima. Stoga je važno biti svjestan ove mogućnosti i izbjegavati izlaganje suncu dok uzimate takve lijekove kako biste spriječili fotoosjetljivost.

Koža apsorbira ultraljubičasto (UV) zračenje, što može uzrokovati kemijske promjene u lijekovima prisutnim u tijelu, dovodeći do reakcije poznate kao fotoosjetljivost izazvana lijekom. Ova reakcija može uzrokovati opekline ili crvenilo i upalu kože izložene suncu (poznato kao dermatitis). Fotosenzitivnost izazvana lijekovima može se javiti zbog proizvoda koji se nanose na kožu ili lijekova koji se uzimaju oralno ili putem injekcija.

Simptomi fotoosjetljivosti izazvane lijekovima variraju ovisno o vrsti reakcije – fototoksična ili fotoalergijska reakcija.

Izvor: Unsplash

Obratite pažnju

“Fototoksična reakcija obično nastaje kada se lijek aktivira izlaganjem UV svjetlu, uzrokujući oštećenje kože poput opeklina ili osipa. Neki ljudi mogu razviti mjehuriće. To također mogu uzrokovati sastojci u proizvodima za njegu kože. Fototoksična reakcija može se pojaviti unutar nekoliko minuta ili sati nakon izlaganja suncu i obično zahvaća samo kožu koja je bila izložena, poput lica, vrata, ruku, potiljka, potkoljenica i stopala”, objašnjava mag. farma.spec. Sonja Stoiljković, farmaceut iz Farmaceutske komore Srbije za Kurir.

Velik broj lijekova može izazvati fotoosjetljivost. Neki se koriste za liječenje prehlada, dok su drugi namijenjeni za kronične bolesti. Fotoalergijska reakcija je rjeđa i javlja se kada UV zrake stupaju u interakciju sa sastojcima lijekova ili drugih proizvoda nanesenih izravno na kožu.

Gledanje u mobitel navečer može biti okidač opakog stanja: ‘Otežava i kvari vaš san’




“Naše tijelo proizvodi antitijela koja uzrokuju reakciju. Fotoalergijska reakcija može izazvati osip, mjehuriće, crvene kvržice ili lezije ispunjene tekućinom, do tri dana nakon nanošenja i izlaganja suncu. Može se proširiti i na dijelove kože koji nisu bili izloženi suncu. Velik broj lijekova može izazvati ove reakcije, uključujući određene antibiotike, lijekove protiv bolova, antimikotike, lijekove za snižavanje krvnog tlaka i šećera, antialergijske lijekove, antidepresive i antipsihotike, te neke hormone i kontraceptive, kao i retinoide za liječenje akni” – ističe Stoiljković.

Zbog toga je važno konzultirati se s ljekarnikom koji vam može dati prave savjete kako se zaštititi. Ovo je posebno važno ako ste tek počeli uzimati novi lijek, jer koža može postati osjetljivija. Ne morate prekidati terapiju, već je važno zaštititi kožu kremom s visokim zaštitnim faktorom, nositi šešir i sunčane naočale te izbjegavati dugotrajno izlaganje suncu. U takvim situacijama uvijek se možete obratiti svom ljekarniku za savjet – preporučuje Stoiljković.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.