Foto: Pexels

Evo na koliko bi trebala raditi klima ljeti: Izbjegnite visoke račune, ali pazite na još jedno

Autor: F.F

Dolaskom ljetnih vrućina, mnogi ljudi provode veći dio dana tražeći osvježenje u klimatiziranim prostorima. Bilo da je riječ o domu, uredu ili javnim prostorima, klima uređaji postaju neizostavni saveznici u borbi protiv visokih temperatura. Često u raznim uredima, ali i domovima dolazi do rasprava o radu klime, točnije, koja je idealna temperatura za rad klime?

Važno je pravilno postaviti temperaturu klima uređaja tijekom ljetnih mjeseci kako biste očuvali svoje zdravlje. Stručnjaci savjetuju da razlika između vanjske i unutarnje temperature ne smije biti veća od sedam Celzijevih stupnjeva.

Ako je temperaturna razlika prevelika, mogu se javiti glavobolje, kardiovaskularni problemi, prehlade, problemi s disanjem, infekcije, alergije, suha koža i slični problemi.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Na što treba još paziti?

Preporučuje se da klima uređaj tijekom ljeta bude postavljen na temperaturu između 24 i 27 Celzijevih stupnjeva. Također, redovito čišćenje i održavanje klima uređaja je ključno, piše Times of India. U suprotnom, riskirate razvoj različitih bolesti, uključujući legionarsku bolest. To je atipična upala pluća uzrokovana bakterijom Legionella pneumophila.

Mnogi rade veliku pogrešku kada skladište sir: ‘Može doći do ozbiljnih problema’

Također, važno je da niste dugo vremena pod klimom. Dugotrajna upotreba klima uređaja može negativno utjecati na zdravlje, posebno ako provodite mnogo vremena u klimatiziranim prostorima, bilo na poslu ili kod kuće. Prema riječima doktora Kierana Dakea, postoji nekoliko potencijalnih problema.




Stalno izlaganje klimatiziranim prostorima može pogoršati stanje kod osoba s kroničnim respiratornim oboljenjima. Klima uređaji uklanjaju vlagu iz zraka, što može isušiti sluznicu respiratornog trakta, izazvati iritaciju i povećati rizik od respiratornih infekcija.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.