Foto: Unsplash/Ilustracija

Evo kako podesiti klima uređaj da troši manje struje: Trik je nevjerojatno jednostavan

Autor: I.G.

Ljetne vrućine čine život bez klima uređaja gotovo nezamislivim, no uz ugodnu temperaturu dolazi i zabrinutost oko računa za struju. Postavlja se pitanje: da li isključivanje klima uređaja kad niste kod kuće zaista štedi energiju, ili je bolje ostaviti ga da radi cijeli dan na istoj temperaturi?

Stručnjaci kažu da sustav za hlađenje prostora najbolje radi kada je u punoj brzini, a ne kada radi u kraćim intervalima s manjom brzinom.

Preciznije, bolje je pustiti klimu da radi u punoj snazi, kraće vrijeme, te je isključiti nakon što ohladi prostoriju, nego da radi cijeli dan na istoj temperaturi.

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Kako uštedjeti novac

U punom intenzitetu rada, klima ne samo da će vam uštedjeti novac, već će i ukloniti vlagu iz prostorije.

Također, kada govorimo o uštedi i klima uređajima, termostat je neizbježan. Ako termostat na klima uređaju postavite na višu temperaturu, primjerice tako da razlika između unutarnje i vanjske temperature bude najviše sedam stupnjeva, uštedjet ćete značajno.

Jeftina namirnica spasiti će vas ovog ljeta: Uz njenu pomoć zauvijek ćete se riješiti muha




Prema nekim podacima, klima uređaji troše tri do pet posto manje energije za svaki stupanj više na termostatu. Za maksimalnu uštedu energije, stručnjaci preporučuju da klima radi na 26 stupnjeva.




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.