Foto: Josko Ponos / CROPIX ILUSTRACIJA

Djevojka otkrila opaku bolest u svojim 30-ima: ‘Liječnici su mislili da je to ovisnost o kavi’

Autor: F.F

Mladi pacijenti s iscrpljujućom Parkinsonovom bolešću podijelili su svoja iskustva i otkrili neočekivane simptome ovog sve prisutnijeg neurološkog stanja. Iako se Parkinsonova bolest tradicionalno povezuje sa starijom populacijom, sve je više slučajeva među osobama mlađima od 50 godina.

Poznati glumac Michael J. Fox, kojem je dijagnosticirana Parkinsonova bolest u dobi od 29 godina, primjer je kako bolest može pogoditi i mlađe ljude. Nakon njegovog nedavnog nastupa s Chrisom Martinom iz Coldplaya na Glastonbury Festivalu, drugi mladi pacijenti otvoreno su progovorili o svojim borbama.

Amber Hesford iz Teksasa, primjerice, mislila je da joj ruke drhte zbog previše kave, kako su joj tvrdili neki liječnici. No, nakon posjeta liječniku, otkriveno je da nešto ozbiljnije nije u redu. Dijagnoza Parkinsonove bolesti postavljena joj je tek nakon nekoliko godina i više posjeta neurologu, kada je imala 35 godina, piše Daily Mail.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX/ Ilustracija

Sve je više mladih s ovom bolesti

“Išla sam kod nekoliko neurologa i liječnika, a oni su mislili da je to sve zbog stresa. Tada sam se svježe rastavila i ostala sam sama s dvoje male djece pa su mislili da je to krivac”, pojašnjava.

Parkinsonova bolest je progresivno neurološko stanje koje uzrokuje oštećenje i smrt živčanih stanica koje proizvode dopamin, ključni neurotransmiter za regulaciju pokreta. Nedostatak dopamina dovodi do problema s ravnotežom, drhtanja, ukočenosti i sporosti pokreta.

Unatoč tome što Parkinsonova bolest nije smrtonosna, može značajno otežati život i dovesti do komplikacija poput otežanog gutanja, kognitivnog pada i infekcija. Amber Hesford i dalje radi puno radno vrijeme i brine o svojim sinovima, unatoč dijagnozi.

Stomatologinja je otkrila najčešću grešku pri pranju zubi: ‘Od toga samo postaju sve žući’




Nije lako

Mike Michaud iz Connecticuta imao je samo 42 godine kada mu je dijagnosticirana Parkinsonova bolest. Njegovi simptomi ukočenosti i problemi s tipkanjem isprva su pripisivani sindromu karpalnog tunela. Međutim, nakon testiranja, potvrđeno je da ima Parkinsonovu bolest. Njegovo stanje se pogoršalo posljednjih godina, unatoč uzimanju lijekova, te je nedavno podvrgnut operaciji duboke moždane stimulacije.

Barbara je u dobi od 40 godina primijetila drhtanje u desnoj nozi, što su liječnici isprva smatrali nevažnim. Tek nakon četiri godine, kada su se njeni simptomi pogoršali, dijagnosticirana joj je Parkinsonova bolest.




@notthefakeamber #notthefakeamber #parkinsonsawareness #nationalplantoendparkinsonsact #senator #Congress #michaeljfoxfoundation ♬ Sia – Xeptemper


Jedan korisnik TikToka, poznat kao TheKiltedDad, također je nedavno dijagnosticiran s Parkinsonovom bolešću. Dijagnostika je uslijedila nakon što je njegova supruga primijetila njegove neobične pokrete i ponašanje tijekom sna. Sada se fokusira na podizanje svijesti o simptomima i izazovima s kojima se suočavaju mladi pacijenti s ovom bolešću.

Ova svjedočanstva naglašavaju važnost prepoznavanja simptoma Parkinsonove bolesti u ranoj dobi i poticanja mladih ljudi da potraže medicinsku pomoć ako primijete neobične promjene u svom zdravlju.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.