Foto: Pexels

Bolest modernog doba možete osjetiti na svojem vratu: Bitno je odmah reagirati

Autor: F.F

Liječnici naglašavaju da je jedan od ključnih znakova modernih bolesti štitnjače zadebljanje vrata. Ovo je posebno uočljivo kod osoba normalne tjelesne težine čiji vrat izgleda natečeno. Bolesti štitnjače često su rezultat autoimunog poremećaja gdje tijelo napada vlastitu štitnjaču zbog prisutnosti antitijela koja ovu važnu žlijezdu doživljavaju kao neprijatelja.

Statistike pokazuju da će jedna od pet žena tijekom života imati problema sa štitnjačom, dok je broj oboljelih muškaraca u porastu. Uz genetiku, na ove bolesti utječu stres, loša prehrana i hormonalne promjene poput trudnoće i menopauze, piše WebMD.

Bolesti štitnjače danas su drugi najčešći endokrini problem, odmah nakon dijabetesa. Prvi znakovi poremećaja rada štitnjače, smještene na vratu ispod Adamove jabučice, uključuju oticanje vrata, neobjašnjivi gubitak ili dobivanje na težini, gubitak kose te promjene u razini energije i raspoloženju.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX/ Ilustracija

Obratite pažnju

Budući da štitnjača kontrolira metabolizam, njezini poremećaji mogu uzrokovati probleme s plodnošću, povišeni krvni tlak, oštećenje srca i psihičke probleme poput depresije. Najčešći oblici bolesti štitnjače su hipotireoza, kada štitnjača proizvodi premalo hormona, i hipertireoza, kada proizvodi previše hormona. Svaki od ovih poremećaja ima različite simptome.

Važno je obratiti pažnju i na promjene na obrvama jer one također mogu biti znak poremećaja štitnjače. Ako primijetite da vam se obrve stanjuju ili nestaju na vrhovima, trebate se konzultirati s liječnikom jer to može ukazivati na hormonalni poremećaj.

Simptomi Hashimota: Najčešći uzrok smanjenog lučenja hormona štitnjače je autoimuna bolest poznata kao Hashimotov sindrom. Ova bolest se dijagnosticira testiranjem na antitijela protiv peroksidaze štitnjače (TPO) i tireoglobulina (Tg). Autoimuna bolest može biti prisutna čak i bez hormonskog poremećaja, ali je važno biti pod liječničkim nadzorom jer se simptomi mogu pojaviti i u takvim slučajevima.

Ako uočite ovaj simptom, zovite Hitnu: ‘Traje kratko prije urušavanja kompletnog sustava’




Bolest modernog doba

Povećanje tjelesne težine bez povećanog unosa hrane
Zadržavanje vode u tijelu
Zatvor i probavne smetnje
Konstantan umor i nedostatak energije
Poremećaji menstrualnog ciklusa
Suha i perutava koža
Gubitak kose
Oticanje vrata, odnosno guša
Visoki krvni tlak
Lupanje srca
Osjećaj hladnoće zbog usporenog metabolizma
Depresija
Psihomotorna retardacija
Neplodnost

Liječenje hipotireoze obično uključuje zamjenu prirodnih hormona štitnjače sintetskim, koji se uzimaju svako jutro na prazan želudac.




Liječnik joj je dao tablete zbog bolova u leđima: ‘Sve je ubrzo postala prava noćna mora’

Simptomi hipertireoze:

Ubrzan rad srca
Pretjerano znojenje
Neobjašnjivi gubitak težine uz veliki apetit
Učestale stolice
Osjećaj topline
Drhtanje ruku i mišića
Gubitak kose
Lomljivi nokti
Oticanje vrata
Nervoza i psihički nemir
Hiperaktivnost
Problemi s nesanicom
Poremećaj menstrualnog ciklusa
Problemi s vidom i izbuljene oči
Povišeni krvni tlak
Hipertireoza je često rezultat autoimunog procesa, poznatog kao Gravesova bolest, ali može biti uzrokovana i čvorićima ili poremećajem hipofize. Simptomi hipertireoze obično su izraženiji nego kod hipotireoze.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.