Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Bizarna kombinacija maslinovog ulja i ovog voća sjajno je za zdravlje: Bitno da se pije ujutro

Autor: F.F

Maslinovo ulje i limun su sami po sebi izuzetno korisni, ali njihova kombinacija pruža dodatne zdravstvene prednosti i pomaže u prevenciji bolesti. Limun je bogat vitaminom C, koji je poznat po svojoj ulozi u jačanju imunološkog sistema, njezi kože i snižavanju lošeg LDL kolesterola. Maslinovo ulje sadrži vitamin E, antioksidanse i zdrave masnoće koje su korisne za zdravlje srca, jetre i drugih organa.

Maslinovo ulje jedna je od omiljenih namirnica brojnih ljudi. Bogat je izvor hranjivih tvari i vitamina. Sadrži visok udio mononezasićenih masnih kiselina, poput oleinske, koja ima dobre učinke na zdravlje srca i krvnih žila. Te kiseline, također, smanjuju razinu LDL kolesterola u krvi, što smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti.

Limun je osvježavajuće voće koje se često koristi zbog svoje kiselosti i svježeg okusa. Osim što dodaje okus pićima, limun je i izuzetno zdrav. Bogat je vitaminom C, antioksidansima i drugim hranjivim tvarima koje su korisne za imunološki sustav i opće zdravlje. Zajedno, ove dvije namirnice čine snažan protuupalni napitak koji se preporučuje konzumirati svakodnevno. Evo kako ova kombinacija djeluje i kako je možete koristiti:

Foto: Unsplash

Neka vam to bude jutarnja rutina

Priprema napitka za čišćenje jetre je vrlo jednostavna. Pomiješajte žličicu svježe iscijeđenog limuna s kašičicom maslinovog ulja i popijte svako jutro na prazan želudac. Nakon toga, doručkujte kao i obično. Ova rutina može poboljšati izgled vaše kože, smanjiti podočnjake i ublažiti probavne smetnje, piše Kurir.

Ublažavanje zatvora: Za olakšavanje zatvora, započnite dan s čašom vode u koju ste dodali sok od limuna i dvije žlice maslinovog ulja. Ovaj napitak ne samo da pomaže kod zatvora, već i jača imuni sistem.

Čišćenje organizma: Antioksidansi i polifenoli prisutni u maslinovom ulju i limunovom soku djeluju kao “čistači” organizma, neutralizujući štetne slobodne radikale koji mogu oštetiti ćelije i dovesti do bolesti. Svakog jutra uzmite žlicu maslinovog ulja i soka od limuna.

Mnogi ne znaju za skrivenu pogodnost češnjaka: Zapanjujuće djeluje na jedan od najvažnijih organa




Pomaže s nizom problema

Prevencija žučnih kamenaca: Konzumacija zdravih masnoća, poput onih iz maslinovog ulja, može pomoći u prevenciji žučnih kamenaca. Nedostatak vitamina C je povezan s povećanim rizikom od njihovog nastanka.

Ova kombinacija može pomoći i u razbijanju postojećih kamenaca. Pripremite napitak od soka jednog limuna i jedne žlice maslinovog ulja. Pijte ovo svako jutro prije jela, tijekom nekoliko tjedana. Ovaj napitak može pomoći i u razbijanju bubrežnih kamenaca.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.