Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Ako uočite ovaj simptom, zovite Hitnu: ‘Traje kratko prije urušavanja kompletnog sustava’

Autor: B. D.

U srijedu je počeo prvi ovogodišnji toplinski val koji može djelovati na zdravlje. Najgore vrijeme najavljuje se za sutra. DHMZ je za danas prognozirao pretežno sunčano vrijeme, povremeno uz umjerenu naoblaku.

Vjetar će u unutrašnjosti većinom slab, prijepodne mjestimice do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, dok će na Jadranu puhati umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, u Dalmaciji poslijepodne ponegdje prolazno i jak. “Danju vruće uz najvišu temperaturu uglavnom između 32 i 36 °C, u unutrašnjosti Dalmacije mjestimice i malo višu”, navodi DHMZ.

Žuti meteoalarm upaljen je za cijelu Hrvatsku, dok je narančasti, koji označava opasno vrijeme, na snazi za Kninsku regiju. Za petak, pak, DHMZ prognozira pretežno sunčano vrijeme s povremenom umjerenom naoblakom, osobito na zapadu gdje su potkraj dana mogući pljuskovi praćeni grmljavinom.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX (ilustracija)

Za sutra upaljen crveni meteoalarm

“Vjetar većinom slab, prolazno do umjeren jugozapadni, na Jadranu i sjeverozapadni. Najniža temperatura od 18 do 23, na Jadranu od 23 do 27 °C. Najviša dnevna od 35 do 40 °C”, prognoza je DHMZ-a za petak.

Za petak je upaljen crveni meteoalarm, koji označava izuzetno opasno vrijeme, za Karlovačku, Splitsku, Dubrovačku i Kninsku regiju, dok je narančasti na snazi za ostatak Hrvatske.

U emisiji Novi dan o toplinskom valu govorio je specijalist internist i pulmolog KBC-a Zagreb Saša Srića. Srića je ukazao na moguću pojavu jako opasnih simptoma koje može uzrokovati toplinski val.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

‘Može doći do urušavanja kompletnog sustava’

“Važno je napomenuti za svu populaciju, a pogotovo za kronične bolesnike i one starije dobi, da pripaze. Znamo da toplinski val dolazi s visokim tjelesnim temperaturama, kada zapravo tjelesna temperatura prelazi preko 37 stupnjeva i više i kada dolazi do zakazivanja termoregulacije u organizmu i kada može doći do zakazivanja organskih sustava bez neke prethodne najave”, upozorava Srića.




Hrvatsku čeka izuzetno opasno vrijeme, ‘mali Vakula’: ‘Ovakva upozorenja ne vidimo često’

“Ta prethodna najava može biti izuzetno blaga. Ti simptomi mogu trajati vrlo kratko prije urušavanja kompletnog sustava, a najčešće se prezentiraju žeđu. Ne smijemo dopustiti da budemo žedni, moramo kroz dan piti dovoljno tekućine. Treba izbjegavati alkoholna pića kao i gazirana, a piti dosta čaja, vode i bilo koje rashlađene tekućine koja može biti i sok. Vrlo je bitno i da se između 11 i 17 sati ne izlazi ako nije potrebno”, objasnio je pulmolog.




Tijekom toplinskog vala ovo s prozorima nikako nemojte raditi: Loše utječe na zdravlje

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.