Foto: Pexels

Ako pijete lijekove za srce ili tlak, ne smijete jesti ovu voćku: ‘Terapija može postati otrov’

Autor: F.F

Ako uzimate lijekove za krvni tlak, antidepresive, lijekove za rak, srce ili antibiotike, trebali biste izbjegavati određeno voće. Konkretno, riječ je o grejpu, koji sadrži kemikalije zvane furanokumarini. Te kemikalije ometaju enzime koji razgrađuju lijekove u crijevima, što može dovesti do udvostručenja ili čak utrostručenja učinka lijeka, što može biti štetno za organizam. Ovo su otkrili istraživači sa Sveučilišta Ontario.

Kombinacija grejpa sa spomenutim lijekovima može uzrokovati ozbiljne nuspojave poput unutarnjeg krvarenja, promjena srčanog ritma, oštećenja bubrega, pa čak i iznenadne smrti.

Od preko 85 lijekova koji su problematični u kombinaciji s grejpom, njih 43 može imati kobne posljedice, prenosi CBC.

Foto: Pexels

Izbjegavajte ubojitu kombinaciju

“Jedna tableta s čašom soka od grejpa može biti ekvivalentna deset tableta s čašom vode. Ljudi su iznenađeni kada to čuju, ali terapija može postati otrovna upravo zbog grejpovog soka”, objašnjava voditelj istraživanja, dr. David Bailey.

Dr. Bailey i njegov tim također su otkrili da seviljske naranče i limeta imaju sličan učinak kao grejp na apsorpciju lijekova, stoga se i ovo voće preporučuje izbjegavati ako uzimate lijekove. Istraživači su preporučili da se lijekovi koji su podložni interakciji s grejpom ne konzumiraju zajedno s tim voćem.

Jednim potezom 497 lijekova u Hrvatskoj postalo jeftinije: Na listama se pojavili novi lijekovi




Međutim, autori napominju da je teško procijeniti opseg problema zbog nedostatka svijesti. Zdravstveni radnici možda nisu svjesni potrebe da provjere za ovu interakciju, a pacijenti možda neće sami prijaviti konzumaciju grejpa, ističe Bailey. Istraživači žele naglasiti da do interakcije može doći čak i ako osoba konzumira grejp ili njegov sok nekoliko sati prije uzimanja lijeka, primjerice, popije sok za doručak i uzme lijek kasnije tijekom dana.

Prethodna istraživanja pokazala su da je konzumacija jedne čaše grejpovog soka (200 ml) dnevno tijekom tri dana rezultirala povećanjem koncentracije simvastatina, često korištenog statina, u krvi za 330 posto u usporedbi s uzimanjem lijeka s vodom.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.