Tim svjedočio o silovitom obraćenju: ‘Skočio sam kad sam čuo ogromni glas i što mi govori’

Autor: Z. K.

Tim Murphy, bio je oltarnik u župi kada je imao samo 6 godina, a stariji dječak ga je seksualno zlostavljao. Kasnije, u dobi od 18 godina, opet je bio seksualno zlostavljan, u srednjoj školi, od strane isusovca koji je trebao biti zaređen za svećenika. S takvim je traumama u srednjoj školi razvio istospolnu privlačnost i mržnju prema crkvi i Bogu.

Bio je osjećajan i inteligentan mladić, zaljubljen u književnost, loš u sportu, ali s dvije strasti: lov i poezija. I vrlo brzo, s posebno destruktivnom ovisnošću, alkoholom. U dobi od 22 godine upoznao je Alana Sullivana, koji je tada imao 24 godine i bit će mu cijeli život partner, urednik, prijatelj i prevoditelj. Prije obraćenja bili su gay ljubavnici. Bili su to ljudi s duhovnim brigama, ali bez Boga. Zajedno su istraživali tibetansku meditaciju, zen budizam, taoizam i konfucijanizam.

“Bili smo duhovni tragatelji, ali nikada nismo tražili od Katoličke crkve njezin stav prema homoseksualcima”, objašnjava Murphy. Imali su farmu u Dakoti od koje su mogli živjeti, a njihova poezija o lovu, patnji i neteističkoj duhovnosti imala je dobre kritike i relevantnost na američkoj književnoj sceni.

Tim Murphy svjedoči o silovitom obraćenju kojeg je doživio sa životnim partnerom! Oboje su čuli jasan Božji glas

Spremao se okrenuti samoubojstvu

Ali u ožujku 2004., u dobi od 53 godine, Murphy je bio u nevolji. Mladost mu je prošla, upravo je izgubio mnogo novca u lošem poslu, više nije bio aktivan poljoprivrednik i pio je više nego ikad. Nije bio dobrog zdravlja. Uzeo je svoju dvocijevku, napunio je, spreman za samoubojstvo,  i u tom trenutku zazvonio je telefon.

Bio je to prijatelj s faksa, s Yalea, kojeg nije vidio pola života! Držao ga je u priča dva sata… i želja da se ubije je nestala. Počeo je dublje razmišljati. Ovaj prijatelj, ateist na koledžu, pomogao mu je da napravi potpun i specifičan korak prema ateizmu. Ali sada je ovaj ateist bio kršćanin! Nadalje, nakon nastavka dogovora, ovaj prijatelj je predložio povratak vjeri.

I Bog mu se obratio, jasno

Godinu dana nakon pokušaja samoubojstva, Murphy je sjedio za računalom i odgovarao na e-mail u kojem je njegov prijatelj govorio o Bogu i kršćanstvu. “Odgovarao sam obrambeno, kao i obično, kad bam! Skočio sam sa stolca. I čuo sam onaj ogromni glas kako govori: ‘Sine moj, sine moj, zašto si me ostavio?’




I potresen potpuno, glasom kojeg je čuo jasno da jasnije ne može, Murphy se okrenuo tipkovnici i napisao pjesmu, koja kao da mu je diktirana:

“Gospodin nad vojskama postoji.
Čuo sam njegove moćne anđele kako pjevaju.
Kad sam pao s njegovih zidova, čuo sam kako odjekuju njegovi hvalospjevi.
Čuo sam njegova krila kako lepršaju oko mene, dok sam padao stoljećima,
A Bog mi sada pjeva dok napuštam pakao.”

Dva dana kasnije otišao je u katoličku župu Svetog Joakima i Svete Ane u Fargu i predstavio se mladom župniku, ocu Robertu Pecotteu, koji ga je saslušao, bacio jedan pogled na njega i odlučio udijeliti mu bolesničko pomazanje. “Tresao sam se kao list od procesa detoksikacije”, prisjeća se.




POGLEDAJTE, OBRAĆENJE GLUMCA NA SCENI: ‘Udarila me struja, vidio sam Isusa’

 

Dnevna misa… i vizija Ivana Pavla II.

Priznao je svoje grijehe, oprošteni su mu i unutar tri tjedna ponovno je primljen u Crkvu. Promjena je bila tako velika da je u roku tri tjedna bio katolik koji svaki dan ide na svetu misu, da, kaže,  nadoknadi tolike godine bez mise. Još uvijek je imao točku nespojivu s katoličkom vjerom: homoseksualnost. Više nije bio seksualno aktivan mladić, ali gay slika o sebi bila je dio njegovog identiteta.

A onda je sanjao Ivana Pavla II! …više na Vjera.hr

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.