Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Sveti Toma o događaju koji je promijenio sve: ‘Nebesko biće nije izgovorilo Zdravo Marijo’

Autor: Z.K.

Ovog 8. travnja Katolička Crkva slavi svetkovinu Blagovijesti, događaj koji je promijenio ne samo povijest čovječanstva već i odnos anđela prema ljudima. Što se dogodilo s tim nebeskim bićima i zašto se to dogodilo? Sveti Toma Akvinski to objašnjava, piše Vjera.hr. 

Doktor Katoličke Crkve u svom razmišljanju o molitvi Zdravo Marijo i anđeoskom pozdravu, koji se može pročitati u tomističkom katekizmu, ističe da nebesko biće nije izgovorilo “Zdravo Marijo”, nego “Zdravo Marijo, puna milosti”. Čini se kao jednostavna promjena koju je uvela Crkva, ali za svetog Tomu ona ima golemo značenje.

Svetac opisuje da je “u davna vremena ljudima bilo časno da im se ukažu anđeli i smatrali su znakom slave što su imali priliku iskazati im poštovanje.” “Ali da je anđeo iskazao poštovanje čovjeku, nije se čulo, sve do trenutka kada je pozdravio Svetu Djevicu s poštovanjem govoreći: ‘Puna milosti’”, naglašava također prozvani Anđeoski doktor.

Foto: Flickr

Superiorni u tri stvari

Sveti Toma objašnjava da je ljudsko poštovanje prema anđelima bilo zato što su ta bića “bila superiorna” u tri stvari: duhovne su prirode i nisu kvarljiva; Oni imaju vrlo blizak odnos s Gospodinom; i oni potpuno uživaju božansku milost. “Stoga nije bilo pristojno da anđeo odaje poštovanje čovjeku”, precizira on.

Međutim, sve se to mijenja s Blaženom Djevicom Marijom. Za svetog Tomu, ona je u svim tim osobinama bila daleko bolja od anđela. Toliko da joj se arhanđeo Gabrijel usudio odati počast raznim komplimentima: “Bog te spasio”, “milosti puna”, “Gospodin s tobom”. Sve kako bi impliciralo da mu je naklonjena.

Nadalje, ističe da je sveta Marija dosegla tako izvrstan stupanj kreposti, svetosti i prisnosti s Trojstvom da joj Gabrijel ukazuje da će se “sveto što će se od tebe roditi zvati Sin Božji”. “Stoga se s pravom naziva ‘Marija’, što znači ‘prosvijetljena’… Dakle, Bog je s Presvetom Djevicom na drugačiji način nego s anđelima; On je s njom kao Sin, s anđelima kao Gospodin“, kaže sveti Toma Akvinski.

Svećenik upozorio: Šire se dvije hereze o Kristovom uskrsnuću




Kako postupaju s ljudima

Sveti Toma nastavlja svoje razmišljanje o Zdravo Marijo, ali ne daje daljnje primjere promjene u načinu na koji anđeli postupaju s ljudima. Međutim, životi nekih svetaca daju neke naznake. Sveti Franjo Asiški najprije je pozdravljao svećenika, a zatim svog anđela čuvara.

Sveti Franjo Saleški shvatio je tu činjenicu kada je saznao da anđeo čuvar novozaređenog čovjeka više ne želi hodati ispred njega, nego iza novog svećenika iz poštovanja prema njegovoj svećeničkoj investituri.




Tu je i slučaj svetog Pija iz Pietrelcine, koji je dobio pomoć od svog anđela čuvara i čak je služio kao prevoditelj pisama koje je primao na drugim jezicima. S druge strane Sveta Francisca Romana naznačila je da je lice njezina anđela čuvara zračilo tolikom svjetlošću “da je mogla čitati molitve za rano jutro usred noći.”

Autor:Z.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.