foto: wikimedia

Stepinac je rekao da su Hrvati najbogatiji narod na svijetu zbog ludbreškog čuda među nama

Autor: Z. K.

Da su Hrvati najbogatiji narod na svijetu, s gradom koji je najbogatiji na svijetu govorio je blaženi Alojzije Stepinac.

Rekao je to zbog toga jer su Hrvati od Boga dobili najveći, najuzvišeniji i najmoćniji dar – Krv Isusa Krista. Da, niti jedan grad i niti jedan narod na svijetu nema ono što mi imamo, krv u tekućem stanju našeg Spasitelja Isusa Krista.

Tisuće u Ludbregu

Ta krv nalazi se u Ludbregu izložena javno već stoljećima, točnije više 600 godina.

Prva nedjelja u mjesecu rujnu poznatija je i kao Sveta nedjelja. Tamo se u Ludbregu tradicionalno okuplja više tisuća ljudi, a ove godine skupilo ih se čak desetak tisuća.

Ispred zavjetne kapele u nacionalnom euharistijskom svetištu u Ludbregu ti su ljudi došli zahvaliti Bogu za dobročinstvo.

Ludbreg je tako, kao i svake godine prve nedjelje u rujnu, svetkovinu Predragocjene Krvi Kristove prisutne u Ludbregu.

Krv Kristova nošena je procesiji, u amforici pod baldahinom, do svetišta gdje je, nakon što su ondje stigli, otpočelo misno slavlje koje je predvodio krčki biskup Ivica Petanjak.




Krv spašava

Postoje mnoga priznata euharistijska čuda u svijetu, čak više od 130 onih koje je priznala Katolička crkva, a među njima je i Ludbreško čudo krvi.

Pogledajte euharistijsko čudo: Ovoj se ženi hostija pretvori u meso i krv kad je primi




U biblijskoj objavi, bilo na stupnju starozavjetnoga pralika, bilo na stupnju ispunjenja i usavršenja u Novome zavjetu, krv je prisno povezana sa životom i – po antitezi – sa smrću, s izlaskom zalazom-prelaskom, sa svećeništvom i bogoslužnim žrtvama, s Otkupljenjem i Savezom. Starozavjetni pralikovi vezani uz krv i njezinu spasenjsku vrijednost ispunili su se na savršen način u Kristu, osobito u njegovu vazmu smrti i uskrsnuća. Zbog toga je otajstvo Kristove Krvi u središtu cijele vjere i spasenja.

Krv Kristova slama svako zlo, svako prokletstvo, svaku bolest i sve što nas čini robovima grijeha, slama se po Krvi Isusovoj za oslobođenje u Kristu Isusu. Jesmo li svijsni bogatstva kojeg imamo?

Euharistijsko čudo: Svećenik posumnjao u pretvorbu

Krv Kristova u Ludbregu, po predaji, pretvorila se iz vina 1411. godine u trenutku kad je svećenik koji je slavio svetu misnu žrtvu posumnjao u pretvorbu.

Krv je u kaležu provrla, a on je u užasnom strahu sakrivo tu krv te tek na samrti rekao  što se dogodilo. Krv je i danas netaknuta, vidljiva, cjelovita, tekuća što je također čudo kojem se svijet može samo pokloniti. Pred tom Krvi poklonili su se brojni svjetski velikani kroz stoljeća, a čuda koja su se događala su nevjerojatna i upravo zbog njihovog velikog broja Papa je poslao svoje izaslanike.

SVIMA VIDLJIVO! Meso i krv Isusa Krista šokirali znanstvenike! Poznata i krvna grupa

Ozdravljenja su brojna

Godine 1512. papa Julije II. poslao je dvojicu svojih izaslanika u Ludbreg kako bi u njegovo ime ispitali taj događaj. Ti su Papini legati pročitali sve dostupne dokumente, ispitali svjedoke i sastavili izvješće koje su poslali u Rim.

Smatrali su da se u Ludbregu doista dogodilo čudo. Tomu njihovu sudu posebno su pridonijela izvješća očevidaca o četrnaest čudesnih ozdravljenja koja su se dogodila tijekom molitve u svetištu. Papa Julije II. pročitao je to izvješće i na temelju njega izdao bulu koja je potvrdila status Ludbrega kao mjesta na kojemu se može zadobiti oprost. Nažalost, Papa je umro prije nego što je bula bila poslana. Međutim, njegov nasljednik Lav X. podupro je odluku svojega prethodnika i tako je 1513. objavio novu bulu.

Dokumentacija tih čuda, koja se nalazi u župnome arhivu, vodi se od 1764. kada ih je tadašnji dvorski kapelan obitelji Batthyány, o. Juraj Kušić, počeo zapisivati u Knjigu čuda (Liber Miraculorum). U Ludbregu se i danas događaju čudesna ozdravljenja i svjedočanstva a Krv se može svakodnevno vidjeti izložena u prekrasnom relikvijaru u u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u Ludbregu.

U PRIJENOSU UŽIVO Vidjela cijela Francuska! Snimljeno euharistijsko čudo pod rukama kardinala

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.