foto: snimka zaslona/tiktok

Proročanstvo drma Izraelom: Lisica viđena uz zid brda hrama, govori se o kraju vremena

Autor: Z. K.

Lisica je uočena uz južni zid Brda hrama prošle srijede navečer, kada se obilježavao Tisha Be’Av, dan kada su uništena dva hrama u Jeruzalemu.

Viđenje lisice postalo je viralno, a korisnici društvenih mreža rekli su da je to viđenje znak da se proročanstvo ostvaruje.  Proročanstvo o obnovi hrama.

@yayadib

♬ צליל מקורי – Yair

Trenutno je to još uvijek među najčitanijim tekstovima na Jerusalem Postu.

Korisnici društvenih medija pozivali su se na priču iz Talmuda, židovske knjige Traktata Makkot (24b) u kojoj su rabin Akiva, raban Gamliel, rabin Elazar ben Azarya i rabin Yehoshua posjetili mjesto uništenog Drugog hrama.

Kad su rabini stigli na mjesto, vidjeli su lisicu kako izlazi iz mjesta Svetog nad svetinjama i počeli su plakati, a rabin Akiva počeo smijati. Rabini su pitali rabina Akivu zašto se smije.




Rabin Akiva je odgovorio da se pojavljivanje lisice poklapa s proročanstvom koje je dao prorok Urija u kojem je rekao: “Zato će zbog vas Sion biti preoran kao njiva, a Jeruzalem će postati ruševina, a Brdo Hrama kao uzvišice šume (gdje se nalaze lisice).” (Iako se proročanstvo pojavljuje u Miheju 3:12, postoji rabinska tradicija da ga je prorekao Urija, a ne Mihej.)

Rabin Akiva primijetio je da je prorok Izaija povezao proročanstvo o Uriji s proročanstvom Zaharije (proroka tijekom razdoblja Drugog hrama) koje glasi “Još će biti starijih muškaraca i starijih žena koji će sjediti na ulicama Jeruzalema.” (Zaharija 8:4)

“Dok se Urijino proročanstvo nije ispunilo, bojao sam se da se Zaharijino proročanstvo neće ispuniti. Sada kada se Urijino proročanstvo ispunilo, očito je da Zaharijino proročanstvo ostaje na snazi”, rekao je rabin Akiva.




Ovo nije prvi put u posljednjih nekoliko godina da su lisice uočene u blizini zidina Brda hrama.

U 2019. lisice su uočene u blizini Zapadnog zida.

U to vrijeme, rabin Zapadnog zida i svetih mjesta rabin Shmuel Rabinowitz izjavio je da >>>više na vjera.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.