DANAS SE MOLIMO EUFRAZIJI! ČINILA JE ČUDA, I ZA VAS ĆE: Ovako ide molitva svetici i proročici! Njen život može vam biti inspiracija!

Autor: Dnevno

Danas je dan svete Eufrazije, zaštitnice iz Carigrada, egipatske svećenice i čudotvorke.

Eufrazija se rodila 380. godine u Carigradu kao kćer senatora u rodbinskoj vezi s carem Teodozijem.

Život Eufrazije

Njezina majka, također imena Eufrazija, otišla je zajedno s kćerkom u Egipat gdje je obitelj posjedovala imanja. Tamo su posjetili samostane i crkve gdje su vidjeli relikvije svetih mučenika. Upravo tamo mlada Eufrazija je odlučila svoj život posvetiti Kristu. U ženskom samostanu u Donjoj Tebaidi, Eufrazija, tada sedmogodišnjakinja dobila je u ruke Kristovu sliku koju je pobožno poljubila. Uz odobrenje majke, Eufrazija je ostala u samostanu kako bi postala redovnica. Tako je i bilo. Eufraziju su u samostanu odmah prihvatili zbog njenog velikog srca, jednostavnosti, pokornosti i njenih molitvi.

Podijelila svo bogatstvo

Njena majka ubrzo je umrla, a kćeri je ostavila veliko bogatstvo.

Međutim, ona je ostala i dalje u samostanu, a mladom carigradskom senatoru čijom je ženom po odluci cara trebala postati, poručila je kako ona pripada Kristu i da mu želi ostati vjerna.




Svoje golemo bogatstvo podijelila je crkvama i siromašnima, a dio je utrošila na oslobađanje robova.

Činila je čuda i umrla s 30 godina 

Bog je je zbog njene dobrote udijelio dar. Eufrazija je mogla činiti čuda. Liječila je gluhe i nijeme osobe te ozdravljivala napačene, opsjednute duše. Zbog strogog posta i pokore i napornog tjelesnog rada, preminula je s 30 godina u Tebaidi u Egiptu 13. ožujka 410. godine.




Tekstovi o njenom životu i dalje se čuvaju u Firenci, u Nacionalnoj knjižnici.

Tamo je zapisano.

Molitva kao svjedočanstvo

Dok promatrano život te drage, jednostavne, a tako velikodušne svetice, kojoj je Bog bio sve, upravimo Gospodinu ovu molitvu:

“Gospodine, daj nam oči da vidimo, i srce da ljubimo!
Ako Te molimo za oči, onda Te žarko prosimo, daj nam Svoje oči, da gledamo svijet, ljude i njihovu povijest i svoju povijest onako, kako Ti to gledaš! Daj da prema Tvojim mislima provodimo dan za danom, sat za satom! Daj da sve više postajemo ono za što si nas stvorio! Daj nam Svoj pogled, stavi nas na Svoju stranu, učini nas poučljivima prema Svojoj Riječi, da se čitav naš život prosvijetli i preobrazi!”

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.