Foto: Guliver

Zbog saharskog pijeska Splićanin snimio zanimljivu pojavu: Moglo bi biti velikih posljedica

Autor: M.P.

Satelitske snimke potvrđuju da nam je stigla ogromna količina saharskog pijeska. Zbog toga, usprkos anticikloni i toplinskom valu, nebo najčešće ne krasi lijepo plavetnilo, već će ono biti mutno, a ponegdje čak i žućkaste nijanse.

Antonio Bradarić, fotograf iz Splita, snimio je zanimljiv prizor koji je uspio uhvatiti baš zahvaljujući saharskom pijesku. Naime, sloj čestica i prašine pijeska pustinjskog podrijetla uvjetuje ovih dana smanjenje insolacije, pa ima učinak svojevrsnog filtra koji je omogućio da se prije zalaska vide “Sunčeve pjege” na disku naše zvijezde.

Trenutno su prema Zemlji okrenute tri Sunčeve pjege koje je NASA numerirala sa 3712, 3716 i 3717. Bradarić ih je iz Splita uspio snimiti mobitelom.

 

Stranica SpaceWeather je objavila da ova 24 sata postoji velika mogućnost da će se dogoditi solarna baklja usmjerena prema Zemlji. Trenutno se tri velike sunčeve pjege nalaze u poziciji da direktno utječu na naš planet. Sve tri pjege imaju nestabilna magnetska polja koja predstavljaju prijetnju za eksplozije M- ili X-klase.

Što su Sunčeve Pjege?

Sunčeve pjege su tamna područja na površini Sunca koja su hladnija od okolne plazme. One su uzrokovane intenzivnim magnetskim aktivnostima i mogu biti izvor solarnih baklji i koronalnih izbacivanja mase (CME), što može imati značajne posljedice za Zemlju.




Solarne baklje su moćni bljeskovi radijacije koji dolaze iz Sunčeve atmosfere. Kada su usmjerene prema Zemlji, mogu uzrokovati geomagnetske oluje koje ometaju satelite, komunikacijske sisteme i električne mreže. M-klasa baklji su umjereno jake, dok su X-klasa baklji najjače i mogu izazvati ozbiljne smetnje.

Kako to utječe na nas?

Ako se danas dogodi solarna baklja usmjerena prema Zemlji, moguće su smetnje u radijskim komunikacijama, GPS signalima, kao i povećan rizik za satelite i astronaute u svemiru. Također, geomagnetske oluje mogu izazvati pojavu aurora borealis (polarne svjetlosti) koje bi mogle biti vidljive u nižim geografskim širinama nego inače.




Iako su solarne baklje prirodan fenomen, važno je pratiti ovakve događaje zbog njihovog potencijalnog utjecaja na tehnologiju i svakodnevni život na Zemlji. Stručnjaci pažljivo prate aktivnost sunčevih pjega kako bi na vrijeme upozorili na moguće prijetnje i smanjili njihov utjecaj na našu planetu, piše Dalmacija Danas.

Uz gadne vrućine stigla i zloglasna pojava: Količine su ogromne, pogledajte do kada će trajati

 

 

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.